Şefa diplomaţiei europene consideră că repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon „ar fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, precum şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul convorbirilor în format de şase pentru închiderea acestor instalaţii”.
Ashton a avertizat că dacă regimul nord-coreean nu-şi respectă obligaţiile internaţionale şi „ameninţă stabilitatea în regiune”, acest lucru va duce „inevitabil la un răspuns şi mai unit al comunităţii internaţionale”.
Coreea de Nord „trebuie să evite să alimenteze noile tensiuni şi să-şi arate angajamentul în favoarea obiectivului de denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei coreene”, consideră Catherine Ashton.
„Încă o dată, fac apel la conducerea Republicii Democrate Populare Coreene să urmeze o abordare constructivă şi să se reangajeze împreună cu comunitatea internaţională, inclusiv în cadrul convorbirilor în format de şase, pentru obţinerea unei păci durabile şi a securităţii într-o peninsulă coreeană denuclearizată”, conchide şefa diplomaţiei UE.
Armata nord-coreeană a anunţat joi că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.
Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declară că informează în mod oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi „zdrobite" prin „mijloace de lovire nucleară".