Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană: Criza din Siria nu poate avea o soluţie militară, ci doar una politică

Uniunea Europeană: Criza din Siria nu poate avea o soluţie militară, ci doar una politică

M.T.
1 minut de citit Publicat la 16:36 05 Sep 2013 Modificat la 16:36 05 Sep 2013
Uniunea Europeană: Criza din Siria nu poate avea o soluţie militară, ci doar una politică
Foto: Agerpres/AP
Folosirea armelor chimice este „o crimă atroce împotriva umanităţii”, dar pentru criza din Siria „nu poate exista o soluţie militară, ci doar una politică”, este de părere preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Comunitatea internaţională trebuie să spună că aceste acte sunt inacceptabile, că nu vor rămâne nepedepsite. Sperăm că raportul inspectorilor ONU va fi prezentat cât mai repede”, a declarat Van Rompuy, într-o conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, desfăşurată la Sankt Petersburg, unde are loc summitul G20.

Van Rompuy a subliniat totodată că rapoartele prezentate de serviciile secrete din diferite ţări indică faptul că regimul sirian este vinovat de folosirea armelor chimice în atacul din 21 august din apropiere de Damasc, soldat cu peste o mie de morţi.

„Totul pare să indice că forţele siriene sunt responsabile, deoarece sunt singurele care dispun de aceste arme”, a spus oficialul european.

Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat de asemenea speranţa că secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va prezenta în cursul serii liderilor europeni câteva dintre rezultatele preliminarii ale anchetei efectuate pe teren de experţii Naţiunilor Unite referitoare la atacul din 21 august.

„Criza din Siria trebuie să se rezolve sub auspiciile ONU. Nu poate exista o soluţie militară, ci doar una politică”, susţine Van Rompuy.

Herman Van Rompuy a arătat că în UE se acţionează pentru a se ajunge la o declaraţie comună privind o posibilă intervenţie împotriva Siriei şi a negat că ar exista divergenţe majore între statele membre pe acest subiect. Potrivit acestuia, „în prezent, o singură ţară, Franţa”, ar fi dispusă să ia parte la o acţiune militară.

La rândul său, Jose Manuel Durao Barroso a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru o soluţionare politică a conflictului din Siria.

„Uniunea Europeană este convinsă că accentul trebuie pus pe o reglementare politică'', a precizat Barroso.

Summitul G20 se desfăşoară joi şi vineri, la Sankt Petersburg, într-o atmosferă dominată de criza siriană.

Neînţelegerile dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin pe marginea acestui subiect riscă să trimită în plan secund agenda economică a summitului, consideră Reuters.

×
TOP articole
x close