Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană are în vedere să intervină contra traficanţilor de imigranţi

Uniunea Europeană are în vedere să intervină contra traficanţilor de imigranţi

imigr.jpg
de S.T.    |    01 Sep 2015   •   21:04

Uniunea Europeană are în vedere să intervină direct contra rețelelor infracționale specializate în trafic de imigranți, prin extinderea competențelor misiunii navale pe care a desfășurat-o în Marea Mediterană, au declarat marți surse concordante europene, citate de AFP.

Comandantul operațiunii maritime Navfor Med, amiralul Enrico Credendino, le-a propus celor 28 de state membre ale UE să treacă la o fază mai ofensivă, la două luni după lansarea acestei misiuni concentrate până acum pe supravegherea din apele internaționale a rețelelor de traficanți de persoane cu plecare de pe coastele libiene.

''Pe baza evaluării sale militare, el a propus trecerea la cea de-a doua fază a operațiunii, cu respectarea dreptului internațional aplicabil, ceea ce înseamnă, în acest stadiu, a opera în largul mării'', a declarat marți Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Concret, în cadrul celei de-a doua faze a operațiunii, navele militare europene ar putea percheziționa, sechestra și schimba ruta navelor suspecte că ajută traficanții de imigranți, cu condiția de a nu intra în apele teritoriale ale Libiei.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini îl susține pe amiralul Credendino în acest demers.

Ea va prezida joi, la Luxemburg, o reuniune informală a miniștrilor apărării din UE, urmată vineri de una a miniștrilor de externe, în vederea explorării pozițiilor celor 28 de state membre.

''În acest stadiu nu există nicio rezervă pentru a se trece la această fază'', a explicat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

×
Subiecte în articol: imigranti criza imigranţilor
Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Vezi toate știrile din Uniunea Europeană
Cele mai noi știri
Parteneri
x close