Antena 3 CNN Externe UE și Japonia au semnat un pact istoric de securitate și apărare

UE și Japonia au semnat un pact istoric de securitate și apărare

josep borell siministrul de externe japonez Takeshi Iwaya
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi ministrul de externe japonez Takeshi Iwaya. Sursa foto: Platforma X / Josep Borell
de Claudia Popovici    |    01 Noi 2024   •   16:51

Japonia şi Uniunea Europeană au anunţat, vineri, la Tokyo un nou pact de securitate şi apărare, un acord calificat de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell drept o „etapă istorică", transmite AFP, citat de Agerpres. 

Borrell şi ministrul de externe japonez Takeshi Iwaya au dezvăluit pactul care, potrivit presei locale, prevede intensificarea exerciţiilor militare comune, un dialog la cel mai înalt nivel şi o cooperare în domeniul industriei apărării.

„Sunt extrem de încântat să fiu aici împreună cu ministrul Iwaya pentru a anunţa încheierea acestui parteneriat de securitate şi apărare între UE şi Japonia", a declarat Borrell. Acesta este „primul acord de o asemenea natură" încheiat de UE cu o ţară din Asia-Pacific, a adăugat el, descriind acordul drept "istoric şi foarte oportun".

„Trăim într-o lume foarte periculoasă", a comentat în faţa presei Borrell, conform căruia acest pact „aprofundează capacitatea noastră de a aborda împreună amenințările emergente". Şeful diplomaţiei europene nu a menţionat ameninţarea de securitate din partea Chinei asupra căreia insistă Japonia, îngrijorată de faptul că Beijingul îşi consolidează capacităţile militare în regiune.

Citeşte şi: Japonia va reporni un reactor nuclear în apropierea centralei de la Fukushima

După Tokyo, Borrell va pleca în Coreea de Sud, unde discuţiile ar urma să se concentreze asupra Coreei de Nord, care a testat joi o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, cea mai avansată din arsenalul Phenianului, după cum a susţinut acesta din urmă.

Textul noului parteneriat dintre UE şi Japonia, consultat de AFP, prevede promovarea „cooperării navale concrete", inclusiv prin exerciţii comune şi escale în "ţări terţe convenite de comun acord". Documentul menţionează de asemenea desfăşurarea de discuţii privind „dezvoltarea iniţiativelor de apărare, inclusiv schimbul de informaţii despre chestiuni legate de industria de apărare".

Japonia, care de zeci de ani depinde de Statele Unite pentru achiziţiile sale militare, dezvoltă în prezent un nou avion de luptă împreună cu Italia şi Regatul Unit, care ar trebui să fie pregătit pentru decolare până în anul 2035

×
Parteneri
x close