Uniunea Europeană ar trebui să se teamă pentru soarta economiei sale, deoarece se confruntă cu „un declin lent și agonizant”, a atras atenția fostul premier italian Maria Draghi, într-un raport mult așteptat privind competitivitatea continentului. Potrivit acestuia, e nevoie de investiții anuale de 800 de miliarde de euro pentru a-și stopa declinul și a reduce decalajele economice, față de China și Statele Unite, potrivit Politico.
„Aceasta este o provocare existențială”, a declarat fostul președinte al Băncii Centrale europene, în raportul său de peste 300 de pagini.
Draghi a fost însărcinat anul trecut să scrie un raport menit să scoată UE dintr-o zonă de productivitate scăzută și creștere economică slabă, în timp ce se află în urma SUA și China.
„Suntem deja în regim de criză și a ignora acest lucru înseamnă a aluneca într-o situație pe care nu vrei să o ai”, a avertizat Draghi.
Europa aflată într-o perioadă de creștere economică slabă are nevoie urgentă de investiții masive de aproximativ 800 de miliarde de euro anual, adică de două ori mai mult de cât s-a investit în reconstrucția Europei după Al doilea-lea Război Mondial.
Draghi face presiuni pentru ca UE să emită noi datorii comune pentru a-şi finanţa nevoile industriale şi de apărare, ceea ce este contestat de mai multe guverne. El a remarcat că obiectivul Europei de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero până la mijlocul secolului oferă blocului comunitar şansa de a construi şi exporta tehnologii curate în întreaga lume.
„Ar trebui să renunţăm la iluzia că doar amânarea poate păstra consensul”, a spus el. „Amânarea nu a produs decât o creştere mai lentă şi, cu siguranţă, nu a mai obţinut niciun consens. Am ajuns în punctul în care, fără acţiune, va trebui fie să ne compromitem bunăstarea, mediul sau libertatea”.
Raportul susţine că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care în prezent este obligată să plătească cu 158% mai mult pentru electricitate decât în SUA şi cu 345% mai mult pentru gazele naturale.
Draghi consideră inteligenţa artificială drept o oportunitate pentru Europa de „a-şi remedia eşecurile în materie de inovare şi productivitate şi de a-şi reface potenţialul de producţie”. El solicită ca inteligenţa artificială să fie integrată „în industriile noastre existente, astfel încât acestea să poată rămâne în frunte”.