Antena 3 CNN Externe UE îl presează pe premierul britanic Keir Starmer să accepte un program de mobilitate a tinerilor în relația post-Brexit

UE îl presează pe premierul britanic Keir Starmer să accepte un program de mobilitate a tinerilor în relația post-Brexit

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 17:21 02 Oct 2024 Modificat la 17:21 02 Oct 2024
Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit
Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit. Sursa foto: Hepta

Keir Starmer, prim-ministrul Regatului Unit, se află sub presiunea politicienilor europeni pentru a semnala că este deschis la un program european de mobilitate a tinerilor, în timp ce călătorește pentru prima dată la Bruxelles ca premier. Politicienii europeni cred că un astfel de program ar fi un „semn de bunăvoință” în relația UE-Regatul Unit,  scrie The Guardian.  

Starmer va avea prima sa întâlnire bilaterală cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, miercuri la prânz.

Această vizită de o zi este o oportunitate pentru Starmer de a prezenta cum ar dori să arate o relație „mai pragmatică și matură” cu UE.

El se află sub presiune din partea Bruxelles-ului pentru a deschide discuții despre un program care ar permite tinerilor din UE să trăiască și să lucreze în Regatul Unit pentru o perioadă limitată, și invers.

Politicieni europeni de rang înalt au subliniat clar că dezvoltarea unui astfel de program este prioritatea lor principală. Oficialii și analiștii UE au declarat pentru The Guardian că acest program a devenit un „semn de bunăvoință” în relație.

Un oficial al UE a spus: „Comisia vrea să vadă în principal dacă Starmer este dispus să se implice în detaliile unui program de mobilitate a tinerilor. Dacă arată această disponibilitate, ar putea debloca multe alte ‘fructe ușor de cules’, cum ar fi un acord de apărare.”

Până acum, Starmer a rezistat acestor propuneri, spunând reporterilor săptămâna trecută că „nu are planuri pentru un program de mobilitate a tinerilor”. Acest lucru și faptul că nu a avut încă o întâlnire oficială cu von der Leyen au frânat resetarea mult așteptată a relațiilor dintre Regatul Unit și UE. Cei doi au discutat pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York.

Mobilitatea tinerilor a devenit un „semn de bunăvoință” în relația dintre Londra și Bruxelles

Anand Menon, directorul think-tank-ului UK in a Changing Europe, a declarat că mobilitatea tinerilor a devenit un „semn de bunăvoință” în relația dintre Londra și Bruxelles.

El a spus: „Există un sentiment de neliniște că totul se rezumă la discuții frumoase și că, atunci când vine vorba de substanță, fie Partidul Laburist nu este cu adevărat dispus să facă ceva, fie nu știe ce vrea. Mulți oameni așteaptă această întâlnire pentru a vedea dacă există ceva concret.”

Mujtaba Rahman, directorul pentru Europa la Eurasia Group, a spus: „Am fost surprins de cât de frustrați sunt de fapt ambele părți… Există un sentiment în partea europeană că Laburiștii au ridicat așteptările în opoziție. Au o majoritate covârșitoare și totuși retorica guvernului despre Europa pare foarte lipsită de ambiție.”

Oficialii UE spun că persoanele cheie din cabinet laburist „nu sunt pe aceeași lungime de undă"

„Există un sentiment real că nu există niciun plan. Oficialii de rang înalt din partea europeană întreabă ce vrea de fapt să facă Laburiștii? Suspiciunea este că persoanele cheie din cabinet – Starmer, Cooper, Reeves, Thomas-Symonds – nu sunt pe aceeași lungime de undă.”

O sursă din Whitehall a spus că miniștrii laburiști „s-au blocat accidental în această poziție” în care se opun unui program de mobilitate a tinerilor de teamă că ar părea o formă de libertate de mișcare cu UE.

„Când (n.r Laburiștii) erau în opoziție, erau dornici să nu fie percepuți ca anulând Brexit-ul, așa că au exclus absolut orice,” a spus sursa. „În realitate, acest lucru afectează doar o proporție foarte mică de oameni.”

Într-un interviu săptămâna trecută, Pedro Serrano, ambasadorul UE la Londra, a sugerat că tinerii din Marea Britanie ar putea petrece ani sabatici în UE, ca exemplu de cum ar putea funcționa programul.

Observațiile sale au fost interpretate ca o relaxare a poziției Bruxelles-ului, deoarece propunerea inițială prevedea ca tinerii să petreacă până la patru ani în Regatul Unit sau în UE.

×
x close