Parlamentul European a legitimat astăzi, în baza intereselor electorale ale marilor blocuri politice europene, un joc incalificabil făcut de reprezentanţii statului subteran din România, iar prin acest Raport MCV se arată clar că România, deşi invitată la un dialog, se găseşte în faţa unui monolog european ostil, a scris, marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.
"Este de neacceptat poziţia profund antiromânească a europarlamentarilor trimişi la Bruxelles să apere interesele naţionale şi care, astăzi, prin votul lor împotriva intereselor poporului roman şi ale României, au ales să intre în istorie pe uşa din dos: Monica Macovei, Daniel Buda, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu, Mihai Ţurcanu, Theodor Stolojan, Siegfried Mureşan, Cristian Preda. România refuză să fie trofeul electoral al celor care se pregătesc de alegerile pentru Parlamentul European, România va refuza întotdeauna sa-şi joace interesele şi viitorul naţiunii la masa de joc a intereselor meschine ale unora sau altora", subliniază ministrul citat.
Teodorovici afirmă că România este astăzi pusă la colţ pentru o serie de elemente care, în alte state europene, reprezintă normalitatea, fiind acuzată de situaţii care fac obiectul unor anchete în desfăşurare şi criticată pentru o serie de articole din Codurile penale care au fost deja declarate neconstituţionale şi care oricum nu se vor aplica.
"Să înţelegem că nu interesează independenţa justiţiei din România? Că nu interesează numirile obiective ale procurorilor şefi? Că nu interesează independenţa judecătorilor? Eu înţeleg din toate aceste acţiuni că se apropie alegerile europarlamentare şi fiecare grup politic european, împreună cu reprezentanţii lor din ţara noastră, îşi creează şi pun pe piaţă 'artileria politică'. Suntem deschişi cooperării strânse şi deschise cu forurile UE, însă cerem tratament egal cu celelalte state membre", scrie şeful de la Finanţe.
Potrivit acestuia, în condiţiile în care se încearcă asiduu deturnarea evoluţiei ţării de la un parcurs european normal, se poate ridica întrebarea dacă nu cumva există cineva interesat ca România şi poporul român să nu iasă din această umbră a istoriei în care a fost aruncat timp de mai bine de 45 de ani.
Ministrul Finanţelor acuză, totodată, faptul că, în această situaţie, în loc să se facă front comun în faţa atacurilor din ce în ce mai dese şi mai concertate asupra României, sunt oameni care susţin şi chiar promovează aceste evaluări referitoare la sistemul juridic din România uitând că, sub umbrela MCV, s-au produs cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul nepermis al serviciilor de informaţii în actul de justiţie.
"Ştirea privind Raportul MCV a fost suficientă pentru ca, politrucii epocii în care trăim, să considere mai utilă promovarea propriilor interese meschine, decât să apere interesul acestei ţări. E drept, nu pot avea pretenţia ca nişte aşa-zis politicieni sau analişti politici, care şi-au dovedit incapacitatea de a înţelege măcar mecanismele elementare de funcţionare a instituţiilor europene, să poată depăşi nivelul jocului şi al certurilor la groapa de nisip din copilărie. În loc să facem front comun în faţa atacurilor din ce în ce mai dese şi mai concertate asupra României, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, se găsesc, din nefericire, destui care să susţină şi chiar să promoveze aceste evaluări referitoare la sistemul juridic din România, uitând că, sub umbrela MCV, s-au produs cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul nepermis al serviciilor de informaţii în actul de justiţie", susţine Eugen Teodorovici.
El solicită, în context, un tratament egal pentru România subliniind, totodată, că promovează valorile europene.
"Am spus-o ori de câte ori am avut ocazia şi o voi spune şi acum, clar şi răspicat: apreciez şi promovez valorile europene, dar doresc un tratament egal pentru poporul român şi pentru România. Mă trece un fior când ascult imnul Uniunii Europene, dar, atunci când este intonat imnul de stat al României, simt mândria de a aparţine poporului care l-a dat lumii pe Eminescu, pe Brâncuşi, pe Mircea Eliade, pe Eugen Ionescu, pe George Enescu, pe Traian Vuia sau pe oricare dintre aceia care şi-au pus amprenta asupra culturii şi civilizaţiei europene şi universale", mai scrie ministrul Finanţelor.
Comisia Europeană a recomandat, marţi, României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Executivului comunitar, Frans Timmermans.
De asemenea, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.