Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri că, în opinia sa, o Europă cu două viteze nu va fi adoptată în mod oficial, punctând că o astfel de idee va întâmpina "foarte multă rezistență" din partea multor țări, inclusiv România.
"Eu, în primul rând, nu cred că se va adopta o Europă cu două viteze în mod oficial, ca un principiu. Sunt convins că lucrul acesta va întâmpina foarte multă rezistență din partea multor țări, nu numai a României, și, din acest punct de vedere, ambiția noastră nu este să ieșim din Uniunea Europeană. Ambiția noastră este să devenim o țară care să ocupe cu adevărat al șaptelea loc în UE, așa cum suntem din punctul de vedere al populației noi cotați, și să fim, într-adevăr, parte a acestui nucleu dur. Suntem gata să facem tot ce depinde de noi pentru ca România să facă parte din zona țărilor care sunt cel mai mult preocupate de adoptarea unor programe de dezvoltare a cooperării europene", a afirmat Meleșcanu, într-o conferință de presă la Câmpina.
Potrivit acestuia, țările care sunt în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin în continuare pentru ca Uniunea Europeană să funcționeze ca un tot unitar.
"Suntem împotriva adoptării unor reguli sau principii care să meargă pe ideea cu două viteze sau cu geometrie variabilă și așa mai departe. Suntem conștienți de faptul că și acum în prezent în Europa sunt structuri din care nu facem parte, cum ar fi, de exemplu, zona euro, (...) nu facem parte din Schengen — nu mă întrebați de ce, (...) pentru că, din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate condițiile — deci suntem conștienți că vor exista, probabil, și proiecte în care un grup de țări va dori să ia o inițiativă să meargă mai repede.
Pentru noi este important ca acest lucru să nu aibă un impact asupra celorlalți și mai ales asupra politicii de coeziune și de incluziune. (...) Din punctul meu de vedere, nu poți merge cu o viteză mult prea mare într-o parte pentru că riști să creezi o prăpastie care nu poate duce decât la lucruri foarte negative pentru UE. Țările care sunt în curs, cum e și România, de a se dezvolta, trebuie să fie sprijinite, astfel încât UE, în ansamblul său, să funcționeze ca un tot unitar. De asemenea, nu avem deloc în intenție să lăsăm ca deciziile care privesc UE, în ansamblul său, să fie luate de către un grup restrâns și nu de toate țările membre ale UE. Dacă vor exista proiecte, foarte bine, cine poate să meargă și să se asocieze mai repede, o face, dar și ceilalți trebuie să aibă exact aceeași șansă de asociere pe viitor", a mai spus șeful diplomației române.