Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Se elimină „Vizele de Aur” pentru Spania, de joi. Care sunt cetățenii afectați și ce avantaje le oferea documentul

Se elimină „Vizele de Aur” pentru Spania, de joi. Care sunt cetățenii afectați și ce avantaje le oferea documentul

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 18:53 02 Apr 2025 Modificat la 18:53 02 Apr 2025
pasaport viza spania
Cu ajutorul „Vizei de Aur” străinii extracomunitari au putut obţine viza de şedere în Spania. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Sfârşitul regimului „Vizei de Aur” în Spania pentru cetăţenii străini din afara UE, care permitea, printre altele, obţinerea unei vize de şedere în schimbul achiziţionării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această ţară, în special proprietăţi imobiliare, va deveni realitate începând de joi, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Practica acestui tip de vize a fost aprobată în 2013 în timpul guvernării Partidului Popular (PP), în urma crizei provocate de bula imobiliară. Până în anul 2023 au fost înregistrate în baza acestui regim peste 14.500 de autorizaţii pentru investiţii imobiliare, cu o creştere semnificativă în ultimii ani, creştere care coincide cu Brexitul şi cu războiul din Ucraina.

De ce a fost eliminată „Viza de Aur” în Spania

Actualul premier socialist Pedro Sanchez a decis însă anul trecut eliminarea acestui tip de vize, cu argumentul că această „afacere speculativă” a distorsionat piaţa imobiliară şi a îngreunat accesul la locuinţe în anumite oraşe. 

Cu ajutorul „Vizei de Aur” străinii extracomunitari au putut obţine viza de şedere în Spania în schimbul achiziţionării de bunuri imobiliare în valoare de peste 500.000 de euro sau în schimbul altor investiţii în această ţară, precum depozite bancare, fonduri de investiţii, cumpărări de datorii publice sau acţiuni, dar şi investiţii în proiecte de afaceri de interes general.

Beneficiarii acestor vize, printre care se numără de asemenea numeroşi ruşi şi chinezi, s-au instalat în ultimii ani cu precădere în marile oraşe spaniole, cum ar fi Barcelona şi Madrid.

Pe lângă încheierea regimului „Vizei de Aur”, precum şi în urma înăspririi sau revizuirii unor facilităţi asemănătoare oferite de mai multe ţări vecine Spaniei, guvernul de la Madrid doreşte în plus să limiteze achiziţiile de locuinţe de către cetăţenii din afara UE prin introducerea unei taxe suplimentare.

×
x close