Antena 3 CNN Externe Scandal la Bruxelles. Comisarul Thierry Breton demisionează și o atacă pe Ursula von der Leyen

Scandal la Bruxelles. Comisarul Thierry Breton demisionează și o atacă pe Ursula von der Leyen

profimedia-0692280922
Thierry Breton și-a anunțat demisia pe rețeaua X. Foto: Profimedia Images
de R.K.    |    16 Sep 2024   •   11:23

Comisarul francez însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton anunţă luni că demisionează din post din cauza unui scandal cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe care o acuză că a cerut Parisului să-i retragă candidatura. Potrivit Politico, Parisul l-ar fi propus pe Breton pentru funcția de vicepreședinte executiv pentru industrie și autonomie strategică.

UPDATE Ministrul francez demisionar al Afacerilor Externe, Stéphane Séjourné, îl va înlocui pe Thierry Breton în calitate de candidat al Franței pentru funcția de comisar european, a anunțat Elysée într-un comunicat, potrivit Politico.

Séjourné, care a fost numit ministru de externe în ianuarie, este un aliat apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron și un membru de lungă durată al partidului Renaissance al președintelui. El a fost șeful grupului Renew din Parlamentul European înainte de a fi numit cel mai înalt diplomat al Franței.

În declarația sa, președinția franceză a scris că Séjourné îndeplinește „toate criteriile necesare” pentru acest post.

„Președintele Republicii a apărat întotdeauna obținerea unui portofoliu-cheie pentru comisarul său european. Acesta este sensul contactelor sale cu președintele Comisiei Europene de atunci”, se arată în comunicat.

Știre inițială

Ursula von der Leyen îşi  finalizează lista de comisari în al doilea mandat, pe care urmează să o prezinte săptămâna aceasta.

Thierry Breton, un fost şef de întrerpindere, este comisarul însărcinat cu Industria şi Piaţa Internă în primul mandat, şi supervizează multe dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene, de la producţia industriei armamentului la reglementarea Big Tech.

Breton și-a anunțat demisia pe rețeaua X.

Ursula von der Leyen a cerut Franţei „în urmă cu câteva zile”, „din motive personale”, să-i retragă numele de pe lista candidaţilor în noua Comisie, în schimbul unui „pretins portofoliu mai important”, scrie acesta.

„Având în vedere aceste ultime evoluţii, o nouă dovadă a unei guvernanţe îndoielnice, am conchis că nu-mi mai pot exercita funcţia în Colegiul” Comisarilor, scrie el.

La solicitarea Comisiei Europene, discuţia privind structura viitorului executiv comunitar, prevăzută iniţial pentru ziua de miercuri, 11 septembrie, va avea loc marţi, 17 septembrie, la ora locală 9:00, la Strasbourg, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, Delphine Colard, pe platforma X.

Este un puzzle complicat în care numele trebuie să se potrivească cu diferitele portofolii şi atribuţii politice, precum şi să respecte un anumit echilibru de gen, origine geografică sau apartenenţă politică în repartizarea responsabilităţilor.

Odată ce Von der Leyen îşi va face publică lista, Parlamentul European trebuie să examineze comisarii propuşi în audierile la care le vor testa cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură şi le vor studia CV-ul şi pregătirea, precum şi eventualele incompatibilităţi.

Nu este o simplă procedură şi de fapt este obişnuit ca unii dintre candidaţi să ocupe postul să pice examenul şi să fie înlocuiţi cu un alt candidat.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close