Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Roxana Mînzatu, interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, după numirea în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Roxana Mînzatu, interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, după numirea în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

roxana minzatu sabina iosub
Roxana Mînzatu, vicepreședinte în CE desemnat de Ursula von der Leyen. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Sabina Iosub    |    17 Sep 2024   •   13:51

Roxana Mînzatu a dat primele declarații marți, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, după ce a fost desemnată în funcțiile de vicepreședinte în Comisia Europeană și de comisar european. Aceasta a spus că portofoliul României în CE aduce acces la fonduri europene masive, esențiale pentru sprijinul social, combaterea sărăciei energetice și dezvoltarea competențelor. Cu o alocare de 143 de miliarde de euro din Fondul Social European, acest portofoliu va finanța programe precum voucherele Sprijin pentru România, cardurile de energie și inițiative educaționale precum Erasmus.

Acest portofoliu de vicepreședinte în Comisia Europeană pentru România înseamnă și bani mulți din fonduri europene de care românii vor beneficia.

„20% din totalul bugetului multianual al Uniunii Europene. Vorbim de Fondul Social European, un fond care în România a însemnat voucherele Sprijin pentru România, acei 250 de lei din două în două luni pentru a ajuta familiile nevoiașe, cardurile pentru energie, compensarea pentru creșterea prețurilor la energie, toate programele care înseamnă analize medicale gratuite pe principalele patologii care afectează românii. Start-up Nation, finanțat și va fi finanțat în continuare cu acest program. Programul Masa Caldă pentru copiii aflați în situația de risc social. Și multe alte proiecte au fost susținute din acest fond. 143 de miliarde de euro este alocarea pe care portofoliul social o include. O să avem și fondul social pentru climă, care înseamnă bani care vor veni din 2026 încolo pe ceea ce înseamnă combaterea sărăciei energetice, și, de asemenea, celebrul program Erasmus, prin care tinerii reușesc să studieze în alte state membre, în alte universități și avem multe alte componente care sunt reprezentative pentru libera circulație în Uniunea Europeană. În plus, legiferarea este importantă în acest portofoliu.

Avem exemplul pe care Nicolas Schmit deja l-a adus în fața românilor, directiva privind salariul minim adecvat. România a transpus salariul minim adecvat, este o inițiativă venită din acest portofoliu. Noi vom continua să lucrăm în această direcție. Tot ceea ce înseamnă drepturi sociale, inclusiv ne vom uita la ceea ce înseamnă pensiile pe care europenii trebuie să le primească. Iar, în condiții de mobilitate, sunt termene legiferate de acest portofoliu și partea de competență, foarte important că a venit din acest portofoliu, pentru că avem deficit pe piața forței de muncă, ne uităm către noi industrii, dar cu cine lucrăm? Cu oameni. Este deci foarte important să reținem că tot ceea ce Ursula von der Leyen a prezentat, competitivitatea Uniunii Europene relansată se bazează 100% pe oameni, pe investiții în oameni și pe protejarea nivelului de trai al tuturor cetățenilor europeni”, a explicat Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu urmează să fie audiată în comisii, apoi va primi un vot în plenul Parlamentului European. Întrebată de Sabina Iosub dacă are emoții, noul vicepreședinte în CE din partea României a răspuns:

„Nu, nu am emoții, dar trebuie să înțelegem că este un job politic, așa cum este și în parlamentele naționale. Evident, trebuie obținută susținerea unor majorități, a două treimi în cazul fiecărui comisar audiat. Fiecare comisar poate fi audiat de o comisie sau de mai multe comisii în funcție de portofoliu. Mă voi pregăti, evident. Mă voi pregăti inclusiv printr-un dialog susținut cu reprezentanții grupurilor politice din Parlamentul European și cu coordonatorii pe domenii de activitate relevante pe zona socială, competențe și pe zona de educație. Sunt deja în contact și voi continua să lucrez cu Serviciile Comisiei Europene. Acest portofoliu controlează niște structuri consistente, directorate generale se numesc ele, care lucrează la nivel tehnic pentru  tot ce înseamnă directive, propuneri de legislații, politici publice și programe de finanțare”, a conchis Roxana Mînzatu.

×
Parteneri
x close