Antena 3 CNN Actualitate România şi alte opt state UE nu au făcut încă propunerea de comisar european. Când este termenul limită

România şi alte opt state UE nu au făcut încă propunerea de comisar european. Când este termenul limită

Ursula von der Leyen - getty
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut statelor membre să nominalizeze un bărbat şi o femeie. Sursa foto: Getty Images 
de Claudia Popovici    |    19 Aug 2024   •   21:30

Din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, nu au propus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, numele pentru propunerea de comisar european, în condițiile în care termenul-limită este 30 august, relatează POLITICO.

Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România.

Cipru l-a nominalizat, luni, pe Costas Kadis ca viitor comisar european, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, în ciuda cererii Ursulei von der Leyen ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie. La fel au făcut şi Irlanda şi Republica Cehă.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a atras atenţia statelor membre că data limită pentru aceste nominalizări este 30 august 2024.

Odată ce numele de comisari sunt prezentate Ursulei von der Leyen, Uniunea Europeană începe un proces de verificare a candidaților în ceea ce privește conflictele de interese. Acest proces ar putea dura câteava luni, mai ales că deputații europeni le vor adresa celor nominalizați  întrebări în cadrul unor audieri ce pot dura ore întregi cu privire la planurile lor pentru funcția de comisar ce le va fi repartizată.

Noua Comisie Europeană ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

În România, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu. Însă, potrivit unor surse politice, pe lângă Victor Negrescu, ar fi şi o femeie pe listă. 

Surse: Cine este femeia de pe lista scurtă de comisari europeni cu care Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles

Ca să îndeplinească condiţia impusă de UE, România va merge cu două nume. Victor Negrescu, preferat de premier și deja anunțat la Bruxelles, şi cel al ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. 

Cu aceste două nume ar merge premierul la Bruxelles. Decizia României rămâne fermă în ceea ce privește numirea lui Victor Negrescu, în condițiile în care, spun surse din Guvern, ţara noastră a avut până în momentul de față două femei comisar european, așa că acum ar putea veni cu un bărbat pentru acestă această funcție. 

 

Premierul Marcel Ciolacu va merge zilele viitoare la Bruxelles, unde va avea o întâlnire cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe acest subiect.

În plus, România își dorește acel post de comisar pe economie, însă nu este sigur că îl va şi obține, însă aceasta este solicitarea pe care o va face premierul președintei Comisiei Europene. 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close