Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că propunerea ca România să mai primească un mandat de europarlamentar este un compromis bun.
"După ce Marea Britanie părăseşte Uniunea, rămân câteva locuri în Parlamentul European în discuţie. În Parlamentul European s-a elaborat o propunere care, de exemplu, pentru România înseamnă un loc în plus, o propunere care, după părerea mea, este un compromis bun şi eu aş fi de acord să mergem mai departe pe această propunere", a spus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
El a arătat că susţine şi varianta 'spitzenkandidaten' pentru conducerea Comisiei Europene.
"Se pune problema dacă este bine sau nu este bine să se meargă mai departe cu acel model numit 'spitzenkandidaten', adică fiecare familie politică să aibă un candidat de vârf care este promovat şi care merge în speranţa să fie luat în considerare pentru conducerea Comisiei. Este un model care a fost încercat, care a dat rezultate şi părerea mea este că este bine să se continue pe modelul 'spitzenkandidaten'", a spus şeful statului.
În ceea ce priveşte listele transnaţionale la alegerile europarlamentare după Brexit, el a arătat că este puţin probabil ca acestea să se aplice la scrutinul din 2019.
"Este o abordare politică, în primul rând nouă, şi eu, în general, în politică sunt destul de deschis la abordări care, cel puţin până acum, nu au fost încercate, nu trebuie barate. Este, însă, o chestiune şi de legislaţie europeană, dacă s-ar merge pe liste transnaţionale, la modul că ele se statuează şi în sistemul electoral. Atunci discuţia trebuie purtată pentru alt ciclu electoral, fiindcă atunci ar trebui schimbate tratatele, ar trebui să treacă prin validări în Parlamentele naţionale şi este, după părerea mea, puţin probabil ca acest lucru să se întâmple până la începutul lui 2019. În această discuţie cred că putem să fin destul de deschişi, să începem cu o discuţie politică şi să vedem până unde se ajunge", a afirmat Iohannis.