Grecia şi Italia vor face din regiunea mediteraneană şi găsirea de alternative la măsurile de austeritate principalele priorităţi ale preşedinţiei Uniunii Europene, pe care o vor deţine pe rând în 2014, au anunţat miniştrii de externe ai celor două ţări
Anul următor va fi „anul Mediteranei”, sunt de părere Evangelos Venizelos şi Emma Bonino, care s-au întâlnit marţi, la Roma.
„Austeritatea ete un mijloc, nu un scop. Trebuie să promovăm creşeterea economică şi crearea locurilor de muncă”, a declarat Emma Bonino (foto), potrivit EU Observer.
„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că toată lumea înţelege că regiunea mediteraneană reprezintă o oportunitate pentru toată Europa. Sudul nu este doar un incident geografic, ci o oportunitate”, a adăugat ministrul italian de Externe.
Grecia va prelua preşedinţia UE în ianuarie 2014, urmând să o predea Italiei în luna iulie a anului viitor.
Între timp, la Bruxelles, premierul grec, Antonis Samaras, a declarat că ţara sa va reveni la standardele de viaţă anterioare crizei până în 2019, adăugând că Grecia va ieşi curând din recesiune.
Potrivit prognozelor, este de aşteptat ca economia Greciei să înregistreze o creştere în 2014, pentru prima oară după şase ani de recesiune. Actuala producţie economică a ţării este mai mică cu aproximativ 23% mai mică decât în 2007.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut grecilor să-şi păstreze încrederea în programul de austeritate.
„Ştiu că cetăţenii greci se confruntă cu provocări şi circumstanţe extrem de dificile, dar cred că acum putem spune că se vede luminiţa de la capătul tunelului”, a afirmat Barroso.