Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană este în impas

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană este în impas

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană este în impas
de M.T.    |    27 Mai 2013   •   15:44

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană rămâne blocat din cauza refuzului Ankarei de a-şi îndeplini obligaţiile, a anunţat luni, într-un comunicat, Consiliul UE după o reuniune la Bruxelles cu şeful diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu, informează AFP, citată de Agerpres.

„Uniunea Europeană constată cu părere de rău că, în pofida solicitărilor sale repetate, Turcia refuză în continuare să-şi îndeplinească obligaţiile. Uniunea Europeană constată de asemenea că Turcia nu a făcut niciun progres către normalizarea relaţiilor sale cu Republica Cipru”, se precizează în comunicat.

Trupele turceşti ocupă partea de nord a Ciprului încă din 1974.

Prin vocea lui Eamon , şeful diplomaţiei irlandeze, a cărei ţară asigură preşedinţia Consiliului UE până la 30 iunie, Uniunea Europeană s-a arătat dispusă să continue negocierile cu Turcia.

„Sperăm că putem deschide în iunie un nou capitol de negocieri, capitolul 22, cel referitor la politica regională”, a precizat Gilmore, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cheia îmbunătăţirii negocierilor este acordul de readmisie cu UE”, pe care Turcia trebuie să-l semneze şi implementeze, a explicat Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, însă pentru acest lucru este nevoie ca Turcia să dea dovadă de bunăvoinţă.

Acest acord este esenţial pentru îmbunătăţirea luptei împotriva imigraţiei ilegale în UE, pentru că Turcia a devenit un punct de trecere către Grecia.

În schimbul semnării acestui acord parafat de Ankara în 2012, UE va fi de acord să faciliteze acordarea de vize pentru cetăţenii turci.

Ahmet Davutoglu, şeful diplomaţiei turce, nu şi-a ascuns dezamăgirea pentru faptul că aderarea ţării sale la UE se află în impas.

„Cu o floare nu se face primăvară. 17 capitole (din 35) sunt blocate din motive politice. Trebuie deblocat procesul, pentru că, în acest ritm, va dura cincizeci ani pentru finalizarea sa”, a declarat Davutoglu.


×
Subiecte în articol: turcia Bruxelles
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close