"Toţi miniştrii au denunţat folosirea armelor chimice şi faptul că cei care le-au utilizat trebuie să îşi asume responsabilitatea", a declarat Juozas Olekas, ministrul lituanian al Apărării, vorbind despre reuniune în faţa presei.
"Numeroase indicii ne permit să conchidem că armele chimice au fost utilizate de regimul" lui Bashar al-Assad, a adăugat el.
"Nu există un răspuns unic pentru situaţia (din Siria) şi de aceea am exprimat opinii diferite" cu privire la răspunsul ce trebuie dat, a subliniat Olekas, întrebat în legătură cu divergenţele dintre ţările europene.
După miniştrii Apărării, cei ai Afacerilor Externe din cele 28 de state membre UE se reunesc la începutul după-amiezii la Vilnius, pentru a încerca să stabilească o poziţie comună în privinţa răspunsului care ar trebui dat. O declaraţie va fi făcută de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton sâmbătă, la încheierea reuniunii la care a fost invitat secretarul american de Stat, John Kerry.
Un diplomat european a declarat, sub acoperirea anonimatului, că dovezile prezentate în ultimele zile de serviciile de informaţii ale diferitelor ţări au convins ţările europene de implicarea regimului. "Singurele întrebări care rămân sunt: decizia a fost luată de Assad sau la nivel militar?", a declarat el.
În privinţa intervenţiei militare promovate de Statele Unite, miniştrii "Franţei şi ai Danemarcei şi-au afirmat clar susţinerea, în timp ce alte ţări, precum Italia sau Spania, au făcut apel la prudenţă", a rezumat el.
"Dar niciun ministru nu a declarat că ţara sa îşi va exprima condamnarea dacă va avea loc o acţiune armată", a precizat acest diplomat.
Reuniţi de joi la Sankt Petersburg, liderii ţărilor G20 nu au putut ajunge la un punct comun pe tema Siriei.