Statele membre au obligaţia să trimită o notificare în Sistemul de alerta rapidă dacă depistează produse periculoase. Astfel, numărul total de notificări efectuate în 2014 a fost de peste 2.400, o creştere de 3% în comparaţie cu 2013.
În momentul emiterii notificării, toate celelalte ţări căută respectivul produs pe pieţele lor şi, după găsire, indică ce măsuri au luat. În 2014, ca urmare a problemelor constatate, au fost luate 2.755 de astfel de măsuri. În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective au fost jucăriile (28%) şi articolele vestimentare, produsele textile şi articolele de modă (23%).
Riscul de rănire, riscurile legate de substanţe chimice şi riscurile de asfixiere sunt printre pericolele cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, iar China rămâne principala ţară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64% din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca în 2013.
Comisia Europeana colaborează îndeaproape cu China prin intermediul programului 'Sistemul de alerta rapida-CHINA' pentru a se asigura că autorităţile chineze răspund la faţa locului tuturor problemelor privind siguranţa produselor.