Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană „Pericol pentru copii”: Marile magazine online, printre care și Amazon, Temu sau Shein, vând jucării nesigure și toxice în Europa

„Pericol pentru copii”: Marile magazine online, printre care și Amazon, Temu sau Shein, vând jucării nesigure și toxice în Europa

slime jucarie copii
Jucăriile de tip slime conțineau niveluri de bor de 13 ori mai mari decât limita legală. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    17 Oct 2024   •   23:22

Unii producători de jucării „inundă” Europa cu jucării periculoase prin intermediul magazinelor online, inclusiv magneți capabili să perforeze intestinele unui copil dacă sunt înghițiți și produse care conțin substanțe chimice toxice, potrivit analizei unei organizații care reprezintă producătorii din UE și Marea Britanie, citată de CNN.

Toy Industries of Europe (TIE), care reprezintă producătorii de jucării din Uniunea Europeană și Regatul Unit, a declarat că a cumpărat recent mai mult de 100 de jucării de la vânzători terți de pe 10 piețe online - printre care și Amazon - și a constatat că 80% dintre jucării nu au respectat standardele de siguranță ale UE, prezentând un potențial „pericol pentru copii”.

„Jucăriile nesigure de la vânzătorii care ignoră normele UE vor continua să inunde UE, cu excepția cazului în care piețele online primesc mai multă responsabilitate pentru siguranța jucăriilor vândute pe platforma lor, unde nimeni altcineva din UE nu are această responsabilitate. Dacă fiecare actor din lanțul valoric nu trebuie să își joace rolul, va rămâne o lacună juridică.”, a declarat joi Catherine Van Reeth, director general al TIE, într-o declarație.

Produsele studiate au fost vândute atât de comercianți din UE, cât și din afara UE pe piețe, inclusiv platforme chinezești low-cost Temu și Shein, alături de Amazon.

Jucăriile de tip slime conțineau niveluri de bor de peste 13 ori mai mari decât limita legală a UE

Ca parte a cercetării TIE, au fost efectuate teste de laborator independente asupra produselor cumpărate de grup, care includeau o jucărie de dentiție pentru copii care se putea rupe ușor în părți mici, prezentând un risc de sufocare. De asemenea, s-a constatat că produsele de tip slime conțineau niveluri de bor de peste 13 ori mai mari decât limita legală a UE. Borul poate cauza probleme de sănătate reproductivă, a precizat TIE.

Rezultatele studiului „nu reflectă siguranța tuturor jucăriilor disponibile pe aceste platforme”, a declarat grupul, menționând că nu a cumpărat nicio jucărie de la mărci cunoscute.

UE are „cel mai strict regim de siguranță a jucăriilor din lume”, dar producătorii de jucării din afara blocului comunitar sunt scutiți de normele UE atunci când își vând produsele prin intermediul piețelor online, a declarat TIE.

Șase dintre cele 10 piețe online studiate, inclusiv Amazon, au semnat Angajamentul UE privind siguranța produselor, un angajament voluntar de a asigura siguranța bunurilor vândute pe platformele lor de către terți, a adăugat organismul industrial, îndemnând liderii UE să facă aceste piețe responsabile din punct de vedere juridic pentru siguranța produselor listate de terți.

Și în Statele Unite, autoritățile de reglementare sunt preocupate de siguranța bunurilor vândute online. În septembrie, doi oficiali din cadrul Comisiei pentru siguranța produselor de consum au solicitat o anchetă în cazul Shein și Temu cu privire la vânzarea potențială de „produse mortale pentru bebeluși și copii mici”.

Reacția Amazon: „Produsele în cauză au fost eliminate în timp ce investigăm”

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat că societatea are „măsuri proactive în vigoare pentru a preveni listarea produselor nesigure sau neconforme” pe site-ul său. „Produsele în cauză au fost eliminate în timp ce investigăm”, au declarat aceștia pentru CNN.

Un purtător de cuvânt al Temu a declarat pentru CNN că calitatea produselor și siguranța consumatorilor sunt „priorități absolute” pentru companie.

„Toți comercianții de pe platforma noastră trebuie să îndeplinească standarde stricte de siguranță... Acționăm rapid în funcție de feedback, luăm măsuri prompte pentru a elimina produsele neconforme și rezolvăm orice probleme”, au declarat aceștia.

Între timp, un purtător de cuvânt al Shein a declarat pentru CNN că vânzătorii terți de pe platforma sa trebuie să respecte „standardele stricte de conformitate a produselor” și că a „eliminat imediat” produsele în cauză de pe site-ul său și a efectuat o anchetă.

×
Parteneri
x close