După ce ciclonul Boris a făcut dezastru în mai multe țări din UE, precum și în România, eurodeputații își exprimă îngrijorarea față de intensificarea fenomenelor meteorologice extreme care afectează Uniunea Europeană. Într-o rezoluție adoptată joi, aceștia solicită creșterea finanțării pentru mecanismul de protecție civilă al UE și ajustarea Fondului de solidaritate pentru a reflecta gravitatea dezastrelor naturale. De asemenea, eurodeputații cer elaborarea rapidă a unui plan european de adaptare la schimbările climatice și investiții sporite în reziliența regională, subliniind necesitatea unor măsuri urgente de prevenire a riscurilor de inundații.
Într-o rezoluție adoptată joi, 19 septembrie, eurodeputații își manifestă nemulțumirea față de recentele reduceri bugetare ale mecanismului de protecție civilă al UE, în contextul inundațiilor devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Aceștia cer alocarea unor fonduri adecvate și actualizate pentru a îmbunătăți pregătirea și consolidarea capacităților, având în vedere viitorul buget multianual al Uniunii. Totodată, eurodeputații doresc ca Fondul de solidaritate al UE să fie „proporțional cu creșterea numărului și gravității dezastrelor naturale” și solicită Comisiei să accelereze mobilizarea fondurilor pentru țările afectate, precum și oferirea de sprijin tehnic și financiar suplimentar, inclusiv prin instrumentele politicii de coeziune.
„Tocmai am votat rezoluţia Parlamentului European, co-semnată de mine, care cuprinde soluţiile noastre pentru sprijinirea oamenilor afectaţi de inundaţiile care au lovit România şi mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. În primul rând: Uniunea Europeană va acorda sprijin financiar şi tehnic ţărilor afectate”, anunţă Siegfried Mureşan.
Pe termen lung, rezoluția subliniază necesitatea unor investiții sporite în reziliența regională și locală, cerând ca viitoarea politică de coeziune a UE să se concentreze mai mult pe combaterea schimbărilor climatice și pe adaptarea la acestea.
Eurodeputații solicită Comisiei să prezinte rapid un plan european de adaptare la schimbările climatice, care să conțină propuneri legislative concrete, conform orientărilor politice ale președintei von der Leyen pentru perioada 2024-2029. Acest plan este esențial pentru întărirea rezilienței Uniunii Europene, asigurarea adaptării la efectele schimbărilor climatice și coordonarea acțiunilor naționale în ceea ce privește pregătirea, planificarea și cooperarea transfrontalieră. De asemenea, deputații subliniază importanța unor investiții urgente în măsuri de gestionare a inundațiilor și prevenire a riscurilor de inundații.
În ultimele trei decenii, inundațiile din Europa au afectat 5,5 milioane de oameni, provocând aproape 3.000 de decese și cauzând pierderi economice de peste 170 de miliarde de euro. Vara anului 2024 a fost, de asemenea, cea mai călduroasă din istoria globală și europeană.