Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Parlamentul European aprobă un împrumut de 35 miliarde euro pentru Ucraina și dezbate prioritățile bugetare pentru 2025

Parlamentul European aprobă un împrumut de 35 miliarde euro pentru Ucraina și dezbate prioritățile bugetare pentru 2025

Sabina Iosub
1 minut de citit Publicat la 23:41 23 Oct 2024 Modificat la 23:41 23 Oct 2024
steag uniune europeana si ucraina
Parlamentul European este reunit în plen săptămâna aceasta, la Strasbourg. Sursă foto: Getty Images

Parlamentul European s-a reunit săptămâna aceasta la Strasbourg pentru a dezbate și vota un nou împrumut de până la 35 de miliarde de euro, parte a asistenței macrofinanciare destinate Ucrainei. De asemenea, europarlamentarii au discutat despre bugetul Uniunii Europene pentru 2025, precum și despre probleme globale precum criza din Liban și regulile de returnare a migranților.

Parlamentul European este reunit în plen săptămâna aceasta, la Strasbourg.

Europarlamentarii au dezbătut și votat noul împrumut din cadrul asistenței macrofinanciare ce va sprijini Ucraina cu până la 35 de miliarde de euro, în contextul războiului brutal de agresiuni al Rusiei.

Împrumutul reprezintă contribuția Uniunii Europene în cadrul inițiativei G7, convenită în iunie anul trecut, de a furniza Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro).

Veniturile extraordinare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, facilitate de noul mecanism de cooperare pentru împrumuturi destinate Ucrainei, vor asigura rambursarea acestui împrumut excepțional, precum și a împrumuturilor oferite de alte țări G7.

Parlamentul a votat un buget care se concentrează pe îmbunătățirea vieții oamenilor, creșterea competitivității și provocările actuale ale Europei.

În poziția preliminară, Comisia pentru bugete a stabilit nivelul total al angajamentelor bugetare pentru 2025 la aproape 201 miliarde de euro, iar al plăților, la 153 de miliarde de euro.

Deputații au crescut finanțarea pentru programe esențiale precum cele pentru sănătate, sprijinul tinerilor, agricultură, acțiuni climatice, migrație și securitate, precum și consolidarea sprijinului Uniunii pentru regiunile vecine, în contextul crizelor geopolitice și umanitare globale.

Parlamentul European va mai discuta și despre ultimele evoluții ale situației din Liban, dar și despre noile reguli pentru returnarea celor care nu au drept de ședere în Uniunea Europeană.

×
x close