Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Parlamentul European a aprobat CETA, acordul de liber-schimb UE-Canada

Parlamentul European a aprobat CETA, acordul de liber-schimb UE-Canada

1 minut de citit Publicat la 13:49 15 Feb 2017 Modificat la 13:49 15 Feb 2017
o_1b90pi2151fh01n8i2hf16ogb9t8.jpg
Foto: pixabay.com

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), ceea ce va permite intrarea provizorie în vigoare a acestui acord în lunile care vor urma.

Potrivit Reuters, 408 europarlamentari au votat pentru şi 254 împotriva CETA, scrie Agerpres.

Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma să intre în curând în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naţionale şi regionale din UE, proces care ar dura ani.

Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetăţenii români şi bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind condiţia pusă de Bucureşti şi Sofia pentru a-şi da consimţământul pentru tratat.

408 eurodeputaţi s-au pronunţat în favoarea textului, 254 au votat împotrivă, iar 33 s-au abţinut.

Eurodeputaţii de dreapta, precum şi liberalii şi majoritatea socialiştilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă şi unii socialişti s-au opus.

Aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, au manifestat la Strasbourg împotriva CETA, până în faţa Parlamentului European.

"CETA este un acord progresist cu un partener progresist", a subliniat miercuri dimineaţă comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, care apără acest tratat de luni de zile, în pofida numeroaselor critici.

Premierul canadian Justin Trudeau, care urmează să susţină joi un discurs în Parlamentul European, consideră CETA "un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale".

Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate şi de mediu.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaţionalelor, permisiv în privinţa mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din ţintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale. .

×
x close