"O mare majoritate dintre state s-au angajat în favoarea principiului de relocalizare (a celor 120.000 de refugiați), însă nu toată lumea este pentru moment de acord", a recunoscut ministrul luxemburghez pentru imigrație și azil, Jean Asselborn, care a prezidat Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne desfășurat la Bruxelles.
"Pe marginea propunerii noastre cu privire la 120.000 (de refugiați suplimentari), nu am avut acordul pe care l-am dorit", a admis, la rândul său, comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei conferințe de presă comune de la finalul reuniunii.
Recunoscând că dezbaterile au fost unele "inflamate", Avramopoulos a estimat, totodată, că "au fost făcute progrese".
Statele membre ale UE au validat decizia privind primirea a circa 40.000 de refugiați în doi ani, după cum a fost convenit la sfârșitul lui iulie, chiar dacă pentru moment nu a fost fixată destinația precisă în UE decât pentru 32.000 de persoane.
Însă, țările UE nu au ajuns la un consens pe marginea noii propuneri a Comisiei Europene, care le-a cerut săptămâna trecută "relocalizarea", pe baza unor cote, a 120.000 de refugiați în plus, care se află în prezent în Italia, Grecia și Ungaria.