Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca 40.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia să fie redistribuiți între statele UE în următorii doi ani.
Planul prevede ca cele mai mari contingente de solicitanți de azil să ajungă în Germania și Franța, în baza unui sistem de cote care ia în calcul mărimea populației, rata șomajului, PIB și numărul de refugiați primiți până acum.
Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, și omologul său german, Thomas De Maiziere, au apreciat într-o declarație că planul de alocare trebuie să fie regândit pentru a fi mai echitabil în cadrul blocului comunitar.
Afirmând că cinci state membre — Franța, Germania, Suedia, Italia și Ungaria — au primit 75% din solicitanții de azil, miniștrii cer ca planul să țină cont de eforturile deja făcute de statele membre.
Franța și Germania "sunt gata să examineze" propunerea Comisiei, au apreciat cei doi miniștri, dar, precizează ei, "un astfel de mecanism ar trebui să rămână temporar și excepțional și să fie parte a unei abordări globale asupra migrației".
De asemenea, ei au cerut înființarea unor centre de procesare la unele puncte de intrare comune, pentru ca solicitările imigranților să poată fi procesate rapid și cei care nu pot primi acest statut să fie refuzați.
În plus, ei afirmă că agenția europeană Frontex ar trebui întărită, iar parteneriatele cu statele de origine dezvoltate.
Europa s-a confruntat cu o creștere dramatică a imigrației în ultimii ani, iar Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat săptămâna trecută că 77.224 de imigranți au ajuns pe mare în țările din sudul UE de la începutul lui 2015, potrivit Agerpres.