Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Lista completă a noilor comisari europeni. Tot ce trebuie să știi despre noua echipă a Ursulei von der Leyen

Lista completă a noilor comisari europeni. Tot ce trebuie să știi despre noua echipă a Ursulei von der Leyen

ursula von der leyen getty
Iată cine face parte din a doua echipă de comisari europeni a Ursulei von der Leyen. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    18 Sep 2024   •   07:01

Iată cine face parte din a doua echipă de comisari europeni a Ursulei von der Leyen. Unii dintre ei vor cădea probabil în timpul audierilor din Parlamentul European, restul vor fi prin preajmă timp de cinci ani.

Ursula von der Leyen (Germania) - Președinte

Doctor în medicină, devenită ministru german, apoi prima femeie președinte al Comisiei Europene. Este născută la Bruxelles. Și-a construit o imagine de manager-șef în situații de criză datorită răspunsului Uniunii Europene la pandemie și la războiul din Ucraina, notează Politico. Apoi a proiectat o nouă imagine de mamă și bunică blândă pentru campania sa electorală europeană din 2024 (#Ursula2014). Supranumită „Regina Ursula” pentru lipsa ei de colegialitate și acapararea puterii. Este cunoscută pentru faptul că locuiește în apropierea biroului său. Stil de viață disciplinat: somn suficient și exerciții fizice, fără alcool sau cafea cu lapte. Fiica lui Ernst Albrecht, fost lider al landului Saxonia Inferioară. A apărut la emisiunea TV „Die aktuelle Schaubude” cântând împreună cu familia sa. S-a înscris la London School of Economics folosind pseudonimul Rose Ladson după ce tatăl ei a fost informat că familia sa ar putea fi o țintă potențială pentru gruparea teroristă Red Army Faction.

Teresa Ribera (Spania) - Vicepreședinte executiv pentru o tranziție curată, echitabilă și competitivă

Intră la Bruxelles dōjō deja cu centura neagră în tehnocrație și negocieri. Actual vicepreședinte spaniol și ministru pentru tranziția ecologică. Unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai premierului Pedro Sánchez. Nu a luat prizonieri în negocierile privind încetarea exploatării cărbunelui și rezolvarea problemei utilizării apei de către fermierii andaluzi. În mod șocant, crede că Spania este un loc mai atrăgător pentru a trăi decât Bruxelles-ul. Nu vine pentru vreme, ci pentru a face ceva. Lupta împotriva schimbărilor climatice a fost munca ei de o viață, inclusiv ca negociator la ONU. Dacă îi puneți o întrebare simplă, așteptați-vă la un tratat despre minuțiozități politice. Cei de centru-dreapta o detestă și se tem de ea în egală măsură - dar nu pot vota împotriva ei pentru că nu au propus suficiente femei în calitate de comisari.

Henna Virkkunen (Finlanda) - Vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație

A fost „crescută cu terci de ovăz” în inima Finlandei. Și-a început cariera profesională ca jurnalistă, ceea ce ar putea fi o ușurare pentru fiecare reporter din bula UE. Dar, ca alergătoare la maraton, ne-ar putea depăși cu ușurință pe toți. De trei ori deputat european și fost ministru finlandez al educației și transporturilor, are o vastă experiență de guvernare. Activitatea sa în domeniul fișierelor digitale în cadrul Comisiei pentru industrie a Parlamentului European a făcut-o să se potrivească perfect pentru portofoliul tehnologiei. Guvernul său a fost unul dintre puținele care a prezentat o candidată femeie, ceea ce i-a permis să obțină un portofoliu atât de important. Von der Leyen se va apropia de ea pentru că este o pasionată de cai, iar în adolescență a lucrat la un grajd - „slujba de vis a unei iubitoare de cai”.

Stéphane Séjourné (Franța) - Vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială

Una dintre puținele persoane care îi spun „tu” președintelui francez Emmanuel Macron. Încă din primii ani petrecuți alături de Macron, în calitate de consilier la Ministerul francez de Finanțe, Séjourné a fost menținut în poziții-cheie. A fost însărcinat cu Ministerul Afacerilor Externe, după ce ani de zile a fost omul lui Macron în bula de la Bruxelles. A fost ales membru al Parlamentului European în 2019, înainte de a deveni lider al celui de-al treilea grup ca mărime din Parlament, Renew Europe. A încercat să extindă familia liberală în Parlament și în Europa, cu rezultate mixte.

Roxana Mînzatu (România) - Vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire

O nominalizare de ultim moment, ca urmare a demersului lui von der Leyen pentru echilibrul de gen. Abia ajunsese la Bruxelles, proaspăt aleasă ca europarlamentar din partea socialiștilor români, când a primit apelul. „Nu era în planul meu de carieră sau politic să devin comisar european”, a declarat ea presei române. Tocilară a fondurilor de coeziune încă din facultate, și-a scris teza pe această temă. A sărit de mai multe ori din sectorul public în cel privat în cariera sa. A avut o scurtă perioadă ca ministru pentru fonduri europene în 2019. Și-a înființat propria firmă de consultanță pentru a ajuta întreprinderile să acceseze, ați ghicit, fonduri europene. A urmat un curs online Harvard despre leadership. Îi place să posteze fotografii cu flori pe Instagram.

Raffaele Fitto (Italia) - Vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme

Născut și crescut în Puglia, extremitatea sudică a Italiei. A intrat în politică la vârsta de 20 de ani după ce tatăl său, un guvernator regional, a murit într-un accident de mașină. Tată centrist și pasionat de UE. A urcat în rândurile partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi și a devenit guvernator al regiunii Puglia la 31 de ani. S-a alăturat partidului de extremă dreapta Frații Italiei al Giorgiei Meloni, spre surprinderea generală, în 2018, după o mare dispută cu Berlusconi. A fost însărcinat cu gestionarea fondurilor post-pandemice ale Italiei și a stabilit relații cu numeroși funcționari ai Comisiei. Notoriu de timid în fața presei, precaut și politicos. Fan Juventus. Un vechi prieten îl numea „culo di pietra” (literal, „fund de fier”, ceea ce înseamnă, în argoul italian, un om fără prejudecăți).

Kaja Kallas (Estonia) - Vicepreședinte și Înalt Reprezentant pentru politica externă și de securitate

Fost prim-ministru și acum principala voce a Comisiei în materie de politică externă, o traiectorie care o va face să calce pe urmele tatălui său: Siim Kallas a fost premier estonian și comisar european. A dorit funcția de conducere a NATO, dar a pierdut în fața lui Mark Rutte. Nemesis-ul ei sunt regimurile autoritare rusești (mama ei a fost deportată de sovietici în Siberia, în timp ce Kallas se află pe lista celor căutați de Vladimir Putin) - dar ea neagă că mănâncă ruși la micul dejun. Bună prietenă cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Avocat de profesie. Îi place să citească și, cel puțin când era mai tânără, să danseze popular (la 47 de ani, bineînțeles că nu este bătrână după standardele Berlaymont).

Magnus Brunner (Austria) - Comisar pentru afaceri interne și migrație

Ministru de finanțe. A debutat în politica locală, într-un oraș de frontieră de lângă Elveția. A lucrat vara în librăria familiei sale. A urmat faimosul și elegantul colegiu Eton din Regatul Unit, la fel ca Boris Johnson și David Cameron. Pasionat de munte și jucător de tenis. Cunoscut ca un tip care face compromisuri și care zâmbește tot timpul. A intrat în politica națională doar după ce a acumulat experiență în domeniul energiei corporative. Are tendința de a cădea și de a sparge lucruri.

Hadja Lahbib (Belgia) - comisar pentru pregătire, gestionarea crizelor, egalitate

Fost prezentator TV catapultat în rolul de ministru belgian de externe. Liberal francofon provenit dintr-o familie de imigranți algerieni. A fost ministru de externe, al UE și al comerțului în timpul președinției belgiene a Consiliului UE la începutul acestui an. Nominalizare surpriză pentru funcția de comisar, în cadrul luptei post-electorale dintre partidele politice belgiene (Didier Reynders era considerat candidatul principal). S-a confruntat anterior cu un control în Belgia cu privire la o călătorie plătită în Crimeea în timpul anilor în care a lucrat în jurnalism și mai târziu pentru acordarea de vize oficialilor iranieni.

Ekaterina Zaharieva (Bulgaria) - Comisar pentru start-up-uri, cercetare și inovare

Avocat de profesie. A deținut mai multe funcții guvernamentale sub conducerea fostului prim-ministru bulgar Boyko Borissov. A fost ministru adjunct al dezvoltării regionale și lucrărilor publice, ministru al justiției și apoi, în cele din urmă, ministru al afacerilor externe până când guvernul Borissov s-a prăbușit în urma protestelor din 2021. A fost implicat într-un scandal legat de pașapoartele bulgărești vândute pe bani gheață unor macedoneni din Macedonia de Nord în timp ce se afla la Ministerul Justiției și al Afacerilor Externe. Deși adevăratul vinovat a fost partenerul de coaliție naționalist al partidului său GERB, ea a fost acuzată că nu a făcut nimic pentru a opri scandalul.

Dubravka Šuica (Croația) - Comisar pentru Mediterana

Înainte de a intra în politica UE, Šuica a fost profesoară de limbi străine și prima femeie primar al orașului Dubrovnik. Perioada în care a fost primar a fost marcată de eforturile de promovare a turismului - înainte ca „Game of Thrones” să pună orașul de coastă pe hartă și să-l transforme într-un coșmar pentru localnici în timpul verii. Împreună cu soțul său, un căpitan de vas pensionat, se spune că deține case, apartamente, precum și un iaht, ceea ce a determinat presa croată și un ONG să se întrebe cum a putut ea să acumuleze o astfel de avere ca funcționar public.

Costas Kadis (Cipru) - comisar pentru pescuit și oceane

A studiat în Grecia și în SUA ca om de știință specializat în biodiversitate și dezvoltare durabilă. În prezent decan interimar al Școlii de Științe ale Sănătății de la Universitatea Frederick din Cipru. A deținut diverse funcții ministeriale în cadrul partidului Democratic Rally (sănătate, educație și cultură, agricultură și mediu). L-a sprijinit pe actualul președinte Nikos Christodoulides în alegerile prezidențiale din 2023. În calitate de ministru al agriculturii în 2021, Kadis a avertizat că fermierii din țară vor trebui să înceapă să utilizeze mai puțină apă. De asemenea, a avut lungi negocieri - și conflicte - cu crescătorii de capre și oi și cu producătorii de lactate cu privire la modul în care este produsă brânza halloumi cipriotă. Fratele său este un cunoscut gastroenterolog.

Jozef Síkela (Republica Cehă) - comisar pentru parteneriate internaționale

Ministrul ceh al industriei și comerțului. A acționat ca un intermediar cheie în coordonarea răspunsului Europei la creșterea prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina în timpul președinției cehe rotative a Consiliului European. Datorită acestui fapt, și-a făcut un nume la Bruxelles. La o conferință de presă, Síkela a purtat un hanorac alb pe care scria: „Vom convoca atâtea consilii energetice câte sunt necesare”. Are o vastă experiență în sectorul bancar și a primit un premiu pentru a fi bancherul anului. Vorbește cehă, rusă, engleză și germană. Îi place să asculte jazz și rock.

Dan Jørgensen (Danemarca) - comisar pentru energie și locuințe

Cunoscut pentru o postare agresivă pe rețelele sociale în 2018, ca răspuns la un raport al Casei Albe a lui Trump care ataca nivelul de trai în Danemarca „socialistă”. S-a înțeles mult mai bine cu senatorul de Vermont Bernie Sanders. Numit ministru danez al climei în 2019 și a condus eforturile de a stabili unele dintre cele mai ambițioase obiective climatice ale Europei. Considerat un operator eficient în timpul acestui proces, dar un raport din Ekstra Bladet din Danemarca a criticat stilul său de negociere ca fiind „arogant” și „superior”. A scris cărți despre politica de mediu, istoria partidului social-democrat danez și rolul UE în politica globală. 

Apostolos Tzitzikostas (Grecia) - Comisar pentru transport durabil și turism

Guvernator al regiunii Macedonia Centrală pentru o lungă perioadă de timp. Numele de familie este prescurtat în Grecia la „Tzitzi”. Spune că s-a „născut și a crescut” în Noua Democrație, forța de guvernământ din Grecia. A fost un aliat-cheie al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, care a încercat să ajungă la conducerea partidului. A ținut prima pagină a ziarelor atunci când autoritățile turce i-au interzis să intre în Izmir (autoritățile turce au declarat că a existat o confuzie cu privire la numele său, dar el a calificat scuzele lor drept ridicole). Are o problemă cu numele țării Macedonia de Nord, care se află lângă regiunea sa Macedonia. El se referă la această țară doar prin numele capitalei sale, Skopje.

Olivér Várhelyi (Ungaria) - comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor

Cunoscut înainte de numirea sa la ultima Comisie pentru un stil de management abraziv, completat cu strigăte, țipete și înjurături la adresa personalului. A provocat controverse în timpul unei dezbateri dificile în Parlamentul European, când a oftat și a pus întrebarea: „Câți idioți sunt acolo?” Ulterior, el și-a cerut scuze deputaților europeni. Anul trecut, a provocat scandal când a anunțat unilateral înghețarea tuturor ajutoarelor UE pentru Palestina - pentru a reveni asupra deciziei când Josep Borrell și Ursula von der Leyen s-au opus. De cele mai multe ori, Várhelyi, care s-a mutat la Bruxelles în 2001 pentru a lucra la Reprezentanța Permanentă, a urmat pur și simplu agenda guvernului său, cum ar fi sprijinirea aderării Serbiei la UE. Deși Bruxelles-ul era nerăbdător să îl înlocuiască, premierul ungar Viktor Orbán a dorit ca Várhelyi să revină la Comisie. 

Michael McGrath (Irlanda) - comisar pentru democrație, justiție și statul de drept

La fel ca von der Leyen, are șapte copii. Numit ministru irlandez de finanțe în 2022, în locul lui Paschal Donohoe, ca parte a acordului de coaliție al partidului său. Contabil de profesie. Unul dintre primii nominalizați pentru funcția de comisar, Dublinul sfidând cererea lui von der Leyen de a nominaliza un bărbat și o femeie. Cunoscut ca un politician inteligent și fără prejudecăți. Colegii lui McGrath din partidul său Fianna Fáil din Parlamentul European au votat împotriva reînnoirii numirii lui von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei. 

Valdis Dombrovskis (Letonia) - comisar pentru economie și productivitate, implementare și simplificare

Un tehnocrat flegmatic care este veșnic subestimat din cauza vocii sale monotone și a comportamentului său ferm, dar este văzut ca o pereche de mâini sigure. A intrat în politică pe cea mai înaltă treaptă, devenind ministru de finanțe la vârsta de 31 de ani. Prin tăierea salariilor și reducerea bugetelor, Dombrovskis, pe atunci prim-ministru, a scos Letonia din cea mai gravă criză de când a devenit independentă. Acum este comisar de mult mai mult timp decât a fost prim-ministru și probabil că nu ar dori să se întoarcă la politica volatilă a partidelor din Letonia. Nu a făcut un secret din dorința sa de a scăpa de portofoliul comerțului. Un transatlanticist care iubește navigația și, de asemenea, o Zinnebir sau Taras Boulba (berea, nu personajul Gogol) după orele de program.

Andrius Kubilius (Lituania) - comisar pentru apărare și spațiu

Cunoscut ca un manager de criză în Lituania și un susținător fervent al Ucrainei și al Rusiei. Plănuia să petreacă un al doilea mandat în Parlamentul European până când candidatura ministrului de externe Gabrielius Landsbergis pentru a deveni comisar european a fost blocată de președintele țării. Și-a început cariera ca fizician. În 1988, s-a alăturat Mișcării Lituaniene de Reformă, primul partid de opoziție din Lituania sovietică, care urmărea să restabilească independența țării. Cu peste cinci ani de experiență ca prim-ministru, a condus Lituania prin criza financiară din 2008. În general, este bine văzut în țară, deși unii lituanieni în vârstă încă îi reproșează că le-a redus pensiile.

Christophe Hansen (Luxemburg) - Comisar pentru agricultură și alimentație

Un cunoscător al bulei UE. Vorbește șase limbi europene. Membru al Parlamentului European din 2018, iar înainte a lucrat în misiunile diplomatice luxemburgheze la UE și în Belgia. Membru al Partidului Popular European de centru-dreapta și a obținut sprijinul guvernului luxemburghez înaintea lui Nicolas Schmit, candidatul socialiștilor la alegerile europene (aceștia nu sunt încântați de acest lucru). Provine dintr-o familie de fermieri, iar verișoara sa, Martine Hansen, este ministrul agriculturii din Luxemburg. „Sunt fiul și fratele unui fermier”, a declarat el pentru POLITICO la începutul acestei veri, când a fost întrebat dacă ar fi interesat de postul de șef al agriculturii din UE.

Glenn Micallef (Malta) - comisar pentru echitate între generații, tineret, cultură și sport

Cel mai tânăr dintre toți, în vârstă de 35 de ani. Nu este foarte activ pe X, dar, conform retweet-urilor sale din trecut, este un mare fan al FC Liverpool și al Elenei Dalli, predecesoarea sa. La vârsta de 28 de ani, a fost numit director al departamentului de coordonare UE al țării. A condus unitatea Brexit a Maltei. Băiat de aur al Partidului Laburist, s-a alăturat biroului premierului Robert Abela în calitate de șef de cabinet la vârsta de doar 31 de ani. A fost un fel de candidat improvizat, propus după ce primul ales de Malta, Chris Fearne, a demisionat după ce a fost pus sub acuzare într-un caz de fraudă. Criticii au afirmat că Micallef este prea tânăr, în timp ce susținătorii săi susțin că acesta cunoaște bine UE și că von der Leyen are nevoie de el pentru a reduce media de vârstă a noului său colegiu.

Wopke Hoekstra (Țările de Jos) - Comisar pentru climă, zero net și creștere curată

A fost președinte al unei frății numite Minerva în orașul universitar de lux Leiden. De asemenea, a studiat la Fontainebleau, în Franța, precum și în Singapore și Roma. A fost acuzat că a dat dovadă de „prea puțină empatie” față de Europa de Sud greu încercată în timpul Covid (António Costa, noul președinte al Consiliului, a calificat comentariile sale drept „respingătoare”). Nu face parte din niciunul dintre partidele din noul guvern de extremă dreapta dominat de Geert Wilders. În orice caz, fostul ministru al finanțelor și al afacerilor externe a fost văzut ca fiind cea mai bună (a se citi: singura) opțiune de comisar pentru Țările de Jos. A avertizat că Țările de Jos riscă „să își piardă identitatea, construită de-a lungul multor secole” într-o prelegere prestigioasă în 2019.

Piotr Serafin (Polonia) - comisar pentru buget, antifraudă, administrații publice

Ambasadorul Poloniei la UE. Un vechi cunoscător al Bruxelles-ului, fost șef de cabinet al lui Donald Tusk, pe vremea când actualul prim-ministru polonez era președintele Consiliului European. Are un creier care funcționează ca un computer. Îi plac alergatul, echitația și bucătăria poloneză. Reprezintă cea mai mare țară condusă de Partidul Popular European în noua Comisie.

Maria Luís Albuquerque (Portugalia) - comisar pentru servicii financiare

Pentru mulți cetățeni portughezi, ea este sinonimă cu austeritatea economică dură. În calitate de ministru de finanțe între 2013 și 2015, a supravegheat reducerile drastice ale cheltuielilor publice, care au fost o condiție a planului de salvare oferit de așa-numita Troică. A câștigat respectul multor persoane de la Bruxelles prin eforturile sale de a rambursa împrumuturile mai devreme. Însă mulți compatrioți au resimțit devotamentul său pentru realismul brutal, exemplificat prin insistența sa de a le spune cetățenilor să nu se aștepte la o redresare „miraculoasă” a economiei țării. Era de așteptat să fie nominalizată în calitate de comisar în 2014, dar după ce președintele de atunci al Comisiei, Jean Claude Juncker, a informat Lisabona că țara nu se află pe lista pentru un portofoliu important, Carlos Moedas a fost trimis în locul său. Nominalizarea sa de data aceasta a fost văzută ca o modalitate a prim-ministrului conservator Luís Montenegro de a corecta această abatere.

Maroš Šefčovič (Slovacia) - comisar pentru comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență

Šefčovič pentru totdeauna! Se află la Bruxelles de 15 ani. Este al treilea comisar european cu cea mai lungă vechime (peste 5 500 de zile până în august) și este pregătit pentru un al patrulea mandat fără precedent. A fost ambasadorul Slovaciei în Israel. A vrut să devină președinte al Slovaciei, dar a pierdut. A vrut să devină președinte al Comisiei Europene, dar s-a răzgândit după ce și-a văzut competitorul pentru nominalizarea de centru-stânga (Frans Timmermans) alergând înainte. Šefčovič a făcut de toate - de la supervizarea răspunsului UE la Brexit, la ajutor în probleme energetice, până la a deveni șeful Green Deal. Politico l-a supranumit Mr. Fix It.

Marta Kos (Slovenia) - Comisar pentru extindere

Kos ca insula grecească, nu Cos ca salata. Fost jurnalist și ambasador în Germania și Elveția. Locuiește la Geneva, dar spune că elvețienilor le lipsește căldura și „nu cunosc conceptul de a merge la o cafea”. Consilier principal la Kreab, o firmă de lobby cu sediul la Bruxelles. A refuzat postul la Comisie în primăvară, spunând că are „alte priorități”, dar a acceptat după retragerea lui Tomaž Vesel. A demisionat din funcția de ambasador al Elveției în 2020, pe fondul controverselor legate de managementul ambasadei sale. A fondat o rețea profesională de femei numită She Knows. Căsătorită cu fostul șef al Asociației Europene a Liberului Schimb Henri Gétaz. Fostă campioană iugoslavă la înot. A jelit-o public pe Lojze, pisica ei care i-a murit în brațe. Alpinistă pasionată care a escaladat un vârf elvețian de 4.000 de picioare.

Jessika Roswall (Suedia) - comisar pentru mediu, reziliența la apă și o economie circulară competitivă

Fiica unui avocat care a devenit avocat, concentrându-se pe cauzele penale și dreptul familiei. A intrat în parlament în 2010, dar a devenit cunoscută publicului larg abia când a fost numită ministru al afacerilor europene în guvernul premierului Ulf Kristersson. Va fi primul comisar european provenit din Partidul Moderat. Cotidianul suedez Expressen a declarat că a fost numită în Comisie doar după ce Tobias Billström, care a demisionat din funcția de ministru de externe la începutul lunii septembrie, a refuzat nominalizarea.

×
Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Vezi toate știrile din Uniunea Europeană
Cele mai noi știri
Parteneri
x close