Comisia Europeană doreşte ca 40.000 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia să fie redistribuiţi în alte țări din UE în următorii doi ani, ca parte a eforturilor de stopare a valului de imigranţi care traversează Marea Mediterană. Statele membre UE trebuie să aprobe propunerea pentru ca aceasta să fie implementată, însă unele se opun acestui plan.
Circa 10 ţări din estul Europei, alături de Spania și Portugalia, doresc ca propunerea de redistribuire să nu aibă caracter obligatoriu, a afirmat un diplomat european sub rezerva anonimatului. Acest lucru ar însemna ca povara majorității imigranților să fie suportată de țările din sudul Europei.
'Oamenii îmi spun că Grecia trebuie să rezolve această problemă. Asta este o ipocrizie incredibilă', a declarat Jean-Claude Juncker pentru postul France Culture.
'Stăm în faţa televizoarelor, îi vedem pe aceşti oameni murind pe mare, plângem în faţa ecranelor seara şi apoi oamenii vin a doua zi la Bruxelles şi spun: 'Rezolvaţi-vă singuri problemele'', a spus el.
'Nu putem lăsa gestionarea acestui aflux masiv numai pe umerii Italiei, Greciei, Maltei şi Spaniei', a spus el. 'Dacă solidaritatea europeană are şansa de a se manifesta cu generozitate și fermitate, ea trebuie să se manifeste în dosarul migraţiei', a mai spus el.