Șefii celor două diplomații au pus accent pe numeroasele legături dintre cele două state în ceea ce privește domeniul cultural, fiind subliniate legăturile privilegiate, consolidate prin moștenirea latină. Au evidențiat importanța fructificării și consolidării acestui palier în următoarea perioadă, prin proiecte comune de cooperare care să vină în completarea moștenirii culturale comune.
Totodată, discuțiile au reliefat rolul particular jucat de către comunitatea de români din Republica Portugheză, formată mai ales în ultimul deceniu, aceasta fiind cea mai numeroasă comunitate provenită dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Ministrul de externe Rui Machete a exprimat deosebita apreciere pentru românii care trăiesc și muncesc în Portugalia, subliniind că aceștia reprezintă un exemplu de integrare reușită.
La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a adresat mulțumiri guvernului de la Lisabona pentru atitudinea deschisă și pozitivă față de comunitatea românească și pentru modul profund european în care a contribuit și contribuie la integrarea românilor în societatea lusitană. Fundamentul comun de latinitate contribuie, evident, la integrarea reușită a românilor în această țară. De asemenea, a evidențiat faptul că Portugalia se constituie, prin maniera în care a înțeles să integreze cetățenii proveniți din alte state, într-un model pentru Europa.