Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Grecia vrea să schimbe REGULILE jocului. Germania se opune ferm

Grecia vrea să schimbe REGULILE jocului. Germania se opune ferm

greece_2161700b.jpg
de O.P.    |    02 Feb 2015   •   07:24

Noul guvern al Greciei a iniţiat o ofensivă diplomatică pentru a obţine restructurarea datoriei către Uniunea Europeană şi celelalte instituţii financiare. Ministrul de finanţe s-a deplasat mai întâi la Paris, unde guvernul socialist este ceva mai binevoitor faţă de cererile grecilor.

Întâlnirea dintre ministrul grec de finanţe şi cel francez a început sub bune auspicii, printr-un schimb de complimente şi chiar de glume.

Guvernul grec are o misiune delicată: el trebuie să-i convingă pe creditorii internaţionali să uşureze povara datoriei chiar în timp ce anulează măsurile de austeritate impuse de aceiaşi creditori. Pentru început, Grecia a renunţat la următoarea tranşă a împrumutului extern, deşi ar avea mare nevoie de bani.

Ministrul grec a susţinut, la Paris, că restructurarea datoriei ar fi benefică nu doar pentru ţara sa ci pentru întreaga Uniune Europeană.

În timp ce Germania se opune ferm unei renegocieri a acordului de asistenţă pentru Grecia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pare mai dispus la concesii. Potrivit presei, Juncker doreşte un nou format de negociere cu Atena, în locul aşa-numitei "troika", misiunea comună a Uniunii Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene. "Troika" este foarte detestată în Grecia iar noul guvern nu doreşte să mai aibă de-a face cu ea.

×
Subiecte în articol: Grecia negocieri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close