Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Giorgia Meloni e furioasă, după negocierile pentru funcțiile de top din UE: „O viziune oligarhică”

Giorgia Meloni e furioasă, după negocierile pentru funcțiile de top din UE: „O viziune oligarhică”

Giorgia Meloni e furioasă, după negocierile pentru funcțiile de top din UE: „O viziune oligarhică”
Giorgia Meloni este nemulțumită de negocierile pentru funcțiile de la vârful Uniunii Europene. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    26 Iun 2024   •   16:16

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile negociate pentru funcțiile de la vârful UE și a spus că este „suprarealist” că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare.

„Sunt cei care susțin că cetățenii nu sunt suficient de înțelepți pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar nu sunt de acord”, a spus Meloni, în timp ce se adresa parlamentului italian miercuri dimineață, potrivit Politico.

Declarațiile au fost făcute la o zi după ce șase lideri UE din partidele centriste au anunțat că Ursula von der Leyen, António Costa și Kaja Kallas ar trebui să obțină cele mai înalte funcții la Comisia Europeană, Consiliul European și, respectiv, înaltul reprezentant pentru politică externă.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile din spatele ușilor închise și a spus că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare.

Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieșit drept marele câștigător al alegerilor europene, dar și Parlamentul European s-a mutat mai mult la dreapta, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) al lui Meloni câștigând locuri importante.

Meloni vrea ca această schimbare să fie reflectată în procesul decizional european. Miercuri, ea a spus că liderii UE par tentați să „bage praful sub covor” în loc să recunoască faptul că mulți alegători sunt nemulțumiți de UE.

Ea a numit UE „un gigant birocratic” și a cerut Italiei să obțină un rol de comisar european care să abordeze birocrația.

În comentariile ei de miercuri, cu o zi înainte ca liderii naționali să se întâlnească la Bruxelles, Meloni a spus că este „suprarealist” că numele pentru pozițiile de vârf ale UE au fost prezentate „fără să pretindă măcar că discută semnalele date de alegători”.

Meloni a subliniat că grupul ei este în prezent al treilea ca mărime din Parlamentul European, înaintea liberalilor.

În următoarea Comisie Europeană, Meloni a pus ochii pe un portofoliu economic de top pentru Roma, împreună cu un titlu de vicepreședinte pentru ECR.

Din punct de vedere tehnic, von der Leyen nu are nevoie de sprijinul tuturor liderilor UE pentru a fi aleasă pentru un alt mandat. Ea poate obține funcția și fără sprijinul premierului italian.

Un diplomat al UE a spus: „Nu este nicio problemă dacă trebuie să facem acest acord fără Meloni”.

Dar din punct de vedere politic, acest lucru este sensibil. Meloni nu este doar liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului, ci este și unul dintre puținii lideri europeni care au ieșit întăriți din alegerile europene.

Liderii UE se reunesc joi și vineri la Bruxelles pentru a o decizie finală privind pachetul de funcții, astfel încât Parlamentul European să poată vota un al doilea mandat pentru von der Leyen la jumătatea lunii iulie.

Într-un atac implicit la adresa francezului Emmanuel Macron, care a suferit o înfrângere grea la alegerile UE, Meloni a spus că va „lupta întotdeauna” împotriva celor care susțin „o viziune oligarhică și tehnocrată a politicii și societății”, deoarece încearcă să „păstreze în mod clar puterea chiar și din poziții de slăbiciune.”

„Ideea este să nu excludem pe nimeni. Ideea este că există o realitate politică care reiese din alegerile europene, care este confirmarea coaliției dintre PPE, S&D și Renew, o coaliție căreia nu aparține ECR”, a declarat un oficial de la Elysée, citat de Politico.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close