Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Georgia Meloni s-a abținut să o voteze pe Ursula von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas

Georgia Meloni s-a abținut să o voteze pe Ursula von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas

Georgia Meloni s-a abținut să o voteze pe Ursula von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas
Meloni spune că acordul pentru nominalizarea acestui trio a fost „greșit atât ca metodă, cât și ca substanță” | Sursă foto: Getty
de Andreea Ştefan    |    28 Iun 2024   •   14:14

Premierul italian Giorgia Meloni s-a abținut la votul prin care liderii UE, reuniți în summit la Bruxelles, au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Cu toate acestea, Meloni a votat împotriva numirii fostului premier portughez Antonio Costa ca președinte al Consiliului European și a prim-ministrului eston Kaja Kallas ca șefă a diplomației UE, informează ANSA, citat de Agerpres.

Meloni a declarat că acordul încheiat înaintea summitului între popularii (PPE) conduși de von der Leyen, socialiștii și democrații (S&D) conduși de Costa și grupul liberal Renew al lui Kallas pentru nominalizarea acestui trio a fost „greșit atât ca metodă, cât și ca substanță”.

Ea și-a reafirmat opinia că acordul între cele mai mari grupuri pro-UE din Parlamentul European contravine voinței exprimate de electoratul european la recentele alegeri, unde dreapta a înregistrat câștiguri, iar grupul ei ERC (Conservatorii și Reformiștii Europeni) i-a devansat pe liberali, devenind a treia forță în PE.

„Propunerea formulată de partidele popular, socialist şi liberal pentru noile posturi de vârf europene este greşită ca metodă şi substanţă”, a scris ea pe reţeaua X.

„Am decis să nu o sprijin din respect pentru cetăţeni şi indicaţiile care au venit de la aceşti cetăţeni în alegeri. Să continuăm să lucrăm pentru a da în cele din urmă Italiei greutatea pe care o merită în Europa”, a adăugat ea.

„Nu sunt de acord că un vot contra ne pune în pericol poziţia în UE. Ar fi ruşinos dacă ei ne-ar face să plătim pentru asta”, a spus Meloni după încheierea summitului, prelungit mult în noapte.

Premierul ungar Viktor Orban, aliatul Giorgiei Meloni, a votat împotriva lui von der Leyen, în favoarea lui Costa și s-a abținut în cazul Kajei Kallas.

Aprobarea din partea a doar 15 din cele 27 de state membre a fost suficientă pentru a asigura nominalizările, dar situația ar putea fi diferită în Parlamentul European luna viitoare, când votul secret ar putea destrăma majoritatea PPE-S&D-Renew pentru cei trei candidați.

Pentru a evita acest scenariu, majoritatea ar putea fi extinsă pentru a include și Verzii, deși Italia presează pentru includerea ERC în locul Verzilor, în ciuda vetoului socialiștilor împotriva ERC.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close