Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Forta de munca din afara UE, salvarea economiei romanesti !

Forta de munca din afara UE, salvarea economiei romanesti !

2 minute de citit Publicat la 14:12 31 Aug 2018 Modificat la 14:12 31 Aug 2018
o_1cm7qu4rh1jl4irp1454bjslq48.jpg

Piata forței de muncă din Romania se afla într-o criza acuta de personal ce poate fi recrutat, angajatorii români incercand, pe cat posibil, să aducă muncitori de peste granițele țării. Cum in UE nu prea se găsesc doritori, firmele caută personal in afara Uniunii Europene, apelând la variante dintre cele mai diverse.

Un muncitor din Nepal, de pildă, are toate șansele să fie recrutat pentru un loc de muncă în țară noastra de catre o firma specializata in atragerea fortei de munca din afara granitelor UE. In general, firmele de recrutare aduc forță de muncă din țări asiatice precum Nepal, Filipine, Vietnam , etc. Cele mai afectate sectoare economice din tara noastra de lipsa forței de muncă sunt industria hoteliera, cea a constructiilor precum și industria restaurantelor, unde angajatorii caută cu disperare sa angajeze oameni pe posturile disponibile.

In general, in marile orașe, unde locurile de muncă sunt mai multe, apar crize de personal de acest gen. In aceste cazuri, firmele au încercat să acopere deficitul de forța de muncă, cu oameni adusi din județele limitrofe, unde mai există încă doritori pentru locurile de munca neocupate din orașe. Acestora le sunt puse la dispoziție transport sau decontul acestuia, precum și alte beneficii de genul tichetelor de masa sau o gustare calda la prânz, mai ales daca locul de muncă este în industria restaurantelor.

Lipsa forței de muncă tinde să se acutizeze in lipsa unor programe concrete ale statului prin care românii să nu mai fie tentați să emigreze, angajandu-se in statele UE. Ultimele estimări arata că peste 5 milioane de români lucrează în afara granițelor țării, tendința fiind în creștere. Astfel, ne dăm seama de ce angajatorii români sunt dispuși tot mai mult să își arunce privirea către muncitorii din țările asiatice mai sus menționate.

O mare problema in acest sens este aceea că numărul celor care pot veni sa munceasca in tara noastră din afara UE este limitata prin lege. Totodată, muncitoriilor din afara UE le este garantat prin lege un salariu minim, egal cu salariul mediu brut pe economie, o firma neputând angaja un om din afara granițelor Uniunii pe care sa îl plătească sub acest prag. Din ceea ce se scrie in presa, putem vedea că marile domenii ale economiei unde exista deficit serios de personal sunt industria construcțiilor și cea a hotelurilor si restaurantelor. Tara noastră este înca deficitara la capitolul infrastructura, astfel că este loc de crestere in domeniul construcțiilor, mari lucrări fiind așteptate să fie demarate în viitorul apropiat. Prin urmare, nevoia de personal care să lucreze în industria construcțiilor  va fi din ce in ce mai mare, soluția aducerii forței de munca din afara granițelor UE tinzând să devină una salvatoare.

Referitor la pragul salarial pe care un angajator este obligat sa il asigure unei persoane din afara UE, exista si persoane care, din cauza saraciei din tara lor natala, sunt dispuse sa munceasca pe mai putini bani. Numai ca, legea nu permite acest lucru iar angajatorul risca sa fie sanctionat. Totodata, persoana care accepta un castig mai mic decat salariul mediu brut pe economie risca sa fie deportata.

Recent, o bona filipineza a atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei aceasta lege, deoarece ea muncea pe un salariu mult mai mic in Romania iar statul roman a considerat ca incalca legea, hotarand sa o expulzeze.

×
x close