74% dintre români consideră că vocea lor nu contează în UE. De altfel, majoritatea respondenţilor susţin că vocea lor nu are nicio importanţă, cu excepţia danezilor.
Pe de altă parte, 63% din români sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depăşiţi de danezi - 75%, irlandezi şi maltezi - 67%, polonezi şi estoni - 66%, letoni - 65% şi belgieni - 64%.
Cei mai pesimişti faţă de viitorul spaţiului comunitar sunt grecii, ciprioţii şi portughezii.
Şomajul rămâne principala preocupare a europenilor la nivel naţional. 49% sunt îngrijoraţi de perspectiva şomajului, 33% de situaţia economică şi 20% de creşterea preţurilor. Pentu români, în schimb, principala grijă o reprezintă situaţia economică - 41%, urmată de creşterea preţurilor - 34% şi abia pe locul trei şomajul - 33%.
În ceea ce priveşte situaţia economiei naţionale, 85% din români au o părere foarte proastă, aflându-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au părere foarte proastă despre economie în proporţie de 98%, urmaţi de ciprioţi - 97%, portughezi, unguri şi spanioli - 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% având o părere foarte bună despre economia naţională, germanii - 82% şi danezii - 74%.
În 11 state membre, majoritatea populaţiei consideră că impactul crizei asupra pieţei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimişti fiind danezii - 71%, olandezii - 60% şi irlandezii - 56%.
În 16 state, impresia generală este că "ce-i mai rău abia urmează". 48% din români cred acest lucru, cei mai pesimişti fiind ciprioţii - 87%, grecii - 71%, portughezii - 67 şi francezii - 66%.
Întrebaţi dacă sunt în favoarea unei uniuni economice şi monetare cu o monedă unică, 58% din respondenţii din România s-au declarat de acord şi 29% împotrivă.
La întrebarea "dacă se simt cetăţeni ai UE", 56% din români au răspuns negativ, iar 41% au spus "da".
57% din români susţin că nu îşi cunosc drepturile de cetăţeni europeni, iar 40% spun că sunt informaţi în legătură cu aceste drepturi. Cei mai informaţi sunt finlandezii - 64%, iar cei mai neinformaţi sunt francezii - 29%.
Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 ?i 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele 5 ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia).