Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană EurActiv - "Corupţia nu este un lucru abstract în România"

EurActiv - "Corupţia nu este un lucru abstract în România"

2 minute de citit Publicat la 14:29 13 Feb 2014 Modificat la 14:29 13 Feb 2014
EurActiv - "Corupţia nu este un lucru abstract în România"
"Puterea poate corupe!", o afirmaţie la fel de veche ca politica şi tema unui articol de opinie publicat de EurActiv.com, portal media independent dedicat în totalitate problemelor din Uniunea Europeană.

Articolul semnat de Sabina Iosub, realizator Antena3, vorbeşte despre un fenomen preistoric, când liderii de trib, pentru o porţie mai bună de mâncare, ofereau un loc mai aproape de foc, fenomen care cu siguranţă nu este străin românilor. Astfel, sub titlul "Corupţia nu este un lucru abstract în România", autoarea vorbeşte despre diferenţele de abordare a acestei probleme în statele vechi şi noi ale Uniunii Europene şi oferă exemple despre modul în care se desfăşoară în ţara noastră lupta anti-corupţie.

"Diferenţa dintre statele vechi şi noi ale UE este dată de curaj. Vechii europeni se ocupă de corupţie atunci când aceasta implică puteri politice. De cealaltă parte, noii europeni tratează corupţia la nivel teoretic, fiind totodată blânzi când fac parte din ea şi agresivi după ce pierd puterea", notează EurActiv.com.

De exemplu, condamnările demnitarilor liberali Fenechiu şi Chiuariu, care au fost găsiţi vinovaţi în urma unor investigaţii începute cu mult timp înainte ca USL să câştige alegerile, "nu au reuşit să convingă opinia publică de probe juridice irefutabile şi au lăsat uşa deschisă speculaţiilor privind răzbunarea politică".

Dacă în Germania preşedintele Christian Wuff şi-a pierdut funcţia în urma unor investigaţii sau în Spania familia regală s-a trezit cu procurorii la uşă, în România lupta anti-corupţie se poartă teoretic împotriva tuturor, însă de fapt doar împotriva opoziţiei. "Percepţia creată aici este că puterea înseamnă preşedintele, în timp ce opoziţia reprezintă restul lumii, inclusiv partidele guvernamentale", se arată în articolul de pe EurActiv.com.

Autoarea oferă cazul Adrian Năstase drept un exemplu elocvent despre ceea ce se întâmplă cu un politician care îşi pierde puterea şi imunitatea, mai ales când "probele legale pierd bătălia cu decizia de a da un exemplu".

O altă idee este aceea că magistraţilor români le lipseşte curajul de a lupta cu un demnitar în funcţie, cazul Galei Bute fiind judecat după ce fostul ministru nu a mai făcut parte din Guvern, iar partidul lui a intrat în opoziţie.

Cât despre investigarea preşedintelui României, "nici nu se pune problema", scrie Sabina Iosub, care oferă mai multe exemple referitoare la afacerile necurate ale lui Traian Băsescu, printre care scandalul tranzacţiilor Gazprom din România care au fost făcute la notariatul condus de fiica preşedintelui sau achiziţia a 291 de hectare de pământ arabil cu ajutorul unui împrumut de 1 milion de euro de la CEC.

În concluzie, autoarea scrie că "singura şansă a României este să lupte împotriva corupţiei de la rădăcini. Dar asta necesită informarea şi mobilizarea cetăţenilor simpli - ceea ce nu e simplu deloc".

Citiţi articolul integral pe EurActiv.com.



EurActiv este o reţea media online independentă dedicată politicilor UE. Înfiinţată în 1999, reţeaua este un important instrument de lucru pentru actori europeni (instituţii, federaţii industriale, ONG-uri, grupuri de cercetare, media şi altele) implicaţi în definirea sau influenţarea politicilor europene. 

Reteaua EurActiv publică ştiri şi informaţii în 15 limbi din capitalele a 15 ţări europene:  Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Marea Britanie şi Turcia. 

Aflată în coasta instituţiilor europene, reţeaua EurActiv se află în permanent contact cu lumea afacerilor europene şi a devenit de-a lungul timpului cea mai respectată sursă de informaţie europeană.

×
x close