Premierul britanic David Cameron este pregătit să-i oblige pe colegii săi din Uniunea Europeană (UE) să se pronunţe printr-un vot asupra numelui viitorului preşedinte al Comisiei Europene (CE) dacă aceştia insistă să-l impună pe Jean-Claude Juncker, a declarat duminică o sursă din anturajul acestuia.
Cameron, care-l consideră pe fostul premier luxemburghez un federalist şi un om al trecutului prea puţin înclinat să implementeze reformele pe care el le consideră necesare, a promis să se bată până la capăt pentru a-i bloca drumul.
Potrivit unor surse apropiate Downing Street, citate de presa britanică, David Cameron va cere mai întâi, în viitorul summit european prevăzut joi şi vineri la Bruxelles, o amânare a deciziei asupra viitorului preşedinte CE, până la găsirea altui candidat, care să se bucure de un consens mai mare.
În cazul în care colegii săi din cadrul Consiliului Eurpean vor refuza, el va cere un vot din partea liderilor celor 28 de state membre UE, o procedură care reprezintă un pas înapoi faţă de cea obişnuită a consensului.
În contextul în care Cameron urmează să-l primească luni pe preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, această ultimă tentativă de blocare a lui Juncker pare o manevră disperată, potrivit mai multor publicaţii britanice.
Ea intervine după ce nouă lideri social-democraţi din UE s-au pus de acord sâmbătă, la Paris, să-l susţină pe Juncker, o susţinere interpretată ca un nou semn de izolare, tot mai mare, a lui Cameron.
Unul dintre apropiaţii acestuia a declarat pentru The Sunday Times că "şansele noastre de a-l opri pe Juncker sunt de-acum egale cu cele de a vedea Anglia câştigând Cupa Mondială", adică nule, având în vedere că Anglia a fost deja eliminată de către Brazilia.
Jean-Claude Juncker este susţinut, de asemenea, de către liderii conservatori, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel. Duminică, Polonia, prin vocea ministrului său de Externe, a apreciat că Juncker este candidatul legitim, fiind capul de listă al Partidului Popular European (PPE), care a obţinut victoria în alegerile europene din mai.
"Aşa este democraţia", a declarat Radoslaw Sikorski pentru Sky News.
Liderii europeni l-au numit înţelegându-se între ei, până în prezent, pe preşedintele CE, dar noile reguli le impun să "ţină cont" de rezultatele alegerilor europene.
Opunându-se acestui proces de desemnare, Cameron este supus unei presiuni puternice în Marrea Britanie, unde este nevoit să înfrunte o opinie publică eurosceptică şi o presă tabloidă agresivă vizându-l pe Juncker, zugrăvit duminică de către tabloidul The Daily Mail ca "beţivanul care bea coniac la micul dejun".
Susţinătorul unei rămâneri într-o Uniune reformată, premierul britanic s-a angajat să renegocieze termenii relaţiei dintre Marea britanie şi UE, după care să organizeze, dacă va fi reales în 2015, un referendum, la orizontul lui 2017, asupra unei ieşiri a ţării sale din blocul european.
Un sondaj efectuat pentru ediţia de duminică a publicaţiei The Observer arată că, în situaţia actuală, 48% dintre britanici ar vota pentru o ieşire din UE, iar 37% împotrivă. În schimb, dacă Cameron ar reuşi să impună reforme, doar 36% ar mai vota pentru o părăsire a Uniunii, iar 42% împotrivă.