Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Cum vor fi aleși noii comisari europeni. Mai multe ţări au început să propună nume

Cum vor fi aleși noii comisari europeni. Mai multe ţări au început să propună nume

Sabina Iosub comisari europeni
Comisarii europeni, în linie dreaptă pentru vot. Sursa foto: captură Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2024   •   00:33

Sabina Iosub a arătat, la Antena 3 CNN, în cadrul rubricii Be EU Facts First, felul în care sunt aleși noii comisari europeni.

La sugestiile țărilor Uniunii Europene, noul președinte ales, Ursula von der Leyen, adoptă o listă de candidați pentru posturile de comisari. 

Lista de candidați trebuie să fie aprobată de șefii de stat și/sau de guvern din Uniunea Europeană în cadrul Consiliului European.

Fiecare candidat se va prezenta ulterior, până în septembrie, la audieri în fața comisiilor competente ale Parlamentului European.

Membrii Parlamentului European vor vota cu privire la gradul lor de adecvare pentru această funcție și au existat și situații de respingere, când nominalizarea pentru comisar a trebuit să fie schimbată.

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe, care este numit de Consiliul European, se va prezenta de asemenea la audieri și va fi votat înainte de preluarea funcției de vicepreședinte al Comisiei. După ce toți cei 27 de candidați sunt aprobați, 26 + președintele, Comisia va fi aprobată printr-un vot unic de către Parlamentul European. Aceasta este procedura de alegere, a arătat Sabina Iosub, miercuri seară, la Antena 3 CNN.

„Estimarea este că undeva în jurul lunii octombrie se va întâmpla lucrul acesta. Noua comisie își preia apoi mandatul pentru o perioadă de cinci ani”, a precizat Sabina Iosub.

Cine vor fi următorii comisari europeni

Sunt negocieri extrem de importante pe care le au toate statele membre.

În România nu avem încă nominalizarea unui comisar. Există mai multe variante pe surse, unul dintre nume fiind Victor Negrescu.

×
Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Vezi toate știrile din Uniunea Europeană
Cele mai noi știri
Parteneri
x close