Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Criza locuințelor în Spania: Sute de mii de oameni au participat la marșul național de protest împotriva chiriilor și prețurilor uriașe

Criza locuințelor în Spania: Sute de mii de oameni au participat la marșul național de protest împotriva chiriilor și prețurilor uriașe

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 15:01 06 Apr 2025 Modificat la 15:03 06 Apr 2025
protest madrid criza locuintelor preturi chirii 5 aprilie 2025
Protestatari cu bannere pe străzile din Madrid, care solicită garantarea dreptului constituțional la o locuință decentă, sâmbătă, 5 aprilie 2025. Sursa foto: Profimedia Images

Sute de mii de persoane au ieșit pe străzile din Spania, în acest weekend, în cadrul celui mai recent protest împotriva speculațiilor imobiliare și pentru a cere acces la locuințe la prețuri accesibile.

Organizatorii susțin că până la 150.000 de persoane s-au alăturat protestului din Madrid, în timp ce demonstrații mai mici au avut loc în aproximativ 40 de orașe din întreaga țară. Protestatarii din Málaga, pe Costa del Sol, până în Vigo, în nord-vestul Atlanticului, au scandat „puneți capăt racketului imobiliar” și „proprietarii sunt vinovați, guvernul este responsabil”, potrivit The Guardian.

Valeria Racu, purtător de cuvânt al sindicatului chiriașilor din Madrid, a făcut apel la greve ale chiriilor, precum cele organizate recent în unele orașe de pe coasta catalană.

„Acesta este începutul sfârșitului afacerii cu locuințe”, a spus Racu. „Începutul unei societăți mai bune, fără proprietarism și acest sistem parazitar care ne devorează salariile și resursele”.

Locuința a devenit problema socială numărul unu în Spania

Sindicatul afirmă că 1,4 milioane de gospodării spaniole cheltuiesc mai mult de 30% din venitul lor pentru locuințe, cu 200.000 de familii mai mult decât în urmă cu 10 ani.

Locuința a devenit problema socială numărul unu în Spania, deoarece o combinație de speculații imobiliare și apartamente turistice au dus costul locuințelor închiriate dincolo de îndemâna tuturor, cu excepția celor mai bogați.

Statisticile oficiale sugerează că există cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale în Madrid, în timp ce în Barcelona consiliul municipal a declarat că nu va reînnoi cele 10.000 de licențe pentru apartamente turistice existente atunci când acestea expiră în 2028.

Ceea ce a fost inițial o problemă în zonele cu o concentrație mare de turiști, cum ar fi Insulele Baleare și Canare, precum și Barcelona, a devenit o problemă în întreaga țară, cu proteste în Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián, printre alte orașe, unde protestatarii au zgâlțâit seturi de chei în ceea ce a devenit un simbol al nemulțumirii cu privire la lipsa de locuințe la prețuri accesibile.

În Insulele Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40%

În Insulele Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40% în cinci ani, ajungând la aproximativ 1.400 EUR pe lună, mai mult decât salariul mediu lunar al celor care lucrează în sectorul ospitalității, principala industrie din regiune.

Tinerii au fost cei mai afectați, deoarece costurile locuințelor au crescut vertiginos, în timp ce salariile au rămas stagnante. Un studiu publicat de Consiliul spaniol al tineretului a arătat că, din cauza lipsei de locuințe la prețuri accesibile, anul trecut 85% dintre tinerii sub 30 de ani locuiau încă cu părinții.

La Barcelona, unde mii de persoane s-au adunat în Plaça d'Espanya, protestatarii au cerut o reducere cu 50% a chiriilor, contracte de închiriere pe durată nedeterminată și stoparea speculațiilor imobiliare.

Potrivit agenției catalane pentru locuințe, chiriile în Barcelona au crescut cu 70% în ultimii 10 ani. Salariile au crescut cu 17,5% în aceeași perioadă.

„Bogații au devenit mai bogați de la prăbușirea financiară din 2008 și de la criza Covid”

„Jocul imobiliar este aranjat în favoarea celor care dețin bunuri, în timp ce stimulentele fiscale îi încurajează să achiziționeze din ce în ce mai multe proprietăți”, a declarat Jaime Palomera de la Institutul de Cercetare Urbană din Barcelona și autorul cărții El Secuestro de la Vivienda (Răpirea locuinței).

„Bogații au devenit mai bogați de la prăbușirea financiară din 2008 și de la criza Covid și au folosit această bogăție pentru a cumpăra tot mai multe proprietăți, crescând constant prețurile și sporind inegalitatea.

Adevărul este că proprietatea oferă un randament mai bun decât alte investiții. Avem un model economic care încurajează investițiile în active care nu creează nicio valoare, ci pur și simplu utilizează chiria ca modalitate de a suge bani din clasa de mijloc.”

Soluția, spune Palomera, este impozitarea celor care dețin mai multe proprietăți.

El citează exemplul Singapore, unde statul oferă sprijin financiar celor care cumpără pentru prima dată, dar impune un regim fiscal ascendent pentru a doua și următoarele locuințe.

×
x close