Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avut o întâlnire la Bruxelles cu ministrul Cercetării și Inovării, Șerban-Constantin Valeca, discuțiile vizând stadiul implementării proiectelor cu fonduri europene.Comisarul european a subliniat necesitatea monitorizării atente a implementării proiectelor majore strategice.
"În cazul tuturor proiectelor, mai ales a celor precum ELI-NP de la Măgurele, trebuie să evităm problemele avute în trecut și să asigurăm o utilizare cât mai eficientă a fondurilor disponibile. Comisia Europeană este pregătită să ofere asistență tehnică autorităților naționale", a precizat comisarul european, conform unui comunicat transmis, miercuri, de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Înaltul oficial european a salutat alocarea a 60% din Programul Operațional Competitivitate către cercetare și faptul că, în cadrul Axei Prioritare 1 ,"Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor", rata de contractare a proiectelor pentru perioada 2014 — 2020 este de 60%.
Totodată, Corina Crețu a amintit că toate cererile de plată pentru acest domeniu vor putea fi rambursate de către CE doar după ce autoritățile de management și control vor fi desemnate la nivel național, a menționat sursa citată.
În cadrul discuțiilor, ministrul Cercetării și Inovării a prezentat proiectul ALFRED, de cercetare fundamentală, subliniind că acesta reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. De asemenea, s-a discutat și pe tema salarizării cercetătorilor români.
"Comisia Europeană și eu, personal, am tratat cu maximă atenție această problemă și mă bucur că s-a găsit o soluție pentru a facilita participarea tuturor cercetătorilor din UE la proiectele de cercetare Orizont 2020", a spus comisarul european Corina Crețu.
Fondul European de Dezvoltare Regională sprijină cu aproximativ 800 de milioane de euro cercetarea românească, prin Programul Operațional Competitivitate, amintește Reprezentanța Comisiei Europene în România.
ELI-NP este un proiect pan-european în care România găzduiește componenta cercetării fundamentale în domeniul fizicii nucleare, cu o contribuție totală a Fondului European de Dezvoltare Regională de 257 de milioane de euro, din care aproape 117 milioane de euro în perioada 2007 — 2013 și 140 milioane de euro între 2014 și 2020.
ALFRED este un proiect de cercetare fundamentală ce are ca scop să dovedească viabilitatea reactoarelor rapide cu plumb, ca sursă sustenabilă de energie. Bugetul necesar pentru construirea ALFRED este estimat la un miliard de euro. Incluzând toate activitățile de sprijin și infrastructura, bugetul total va fi de aproximativ 1,7 miliarde euro, indică sursa citată.