Într-un comunicat de presă transmis joi, directorul executiv al AIE, dr. Fatih Birol, a declarat că „utilizarea unei cantități mai mici de energie este o modalitate concretă de a ajuta poporul ucrainean și de a ne ajuta pe noi înșine”.
Birol a adăugat că măsurile sugerate pot „reduce fluxul de bani către armata Rusiei și ne pot ajuta să ne punem pe calea unei planete mai curate și mai durabile”.
Printre măsurile recomandate se numără: reducerea încălzirii, utilizarea mai puțin a aerului condiționat, lucrul de acasă și călătoria cu mijloacele de transport în comun atunci când este posibil. De asemenea, se precizează că guvernele ar putea oferi „stimulente financiare” prin reducerea tarifelor de călătorie și prin sprijinirea instalării de panouri solare, notează Mediafax.
Potrivit comunicatului de presă, dacă aceste acțiuni ar fi susținute de toți cetățenii Uniunii Europene, atunci „s-ar economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super tancuri și suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe”.