Ireversibilitatea progreselor în lupta împotriva corupţiei a fost pusă recent în pericol, prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul român pe 31 ianuarie, atrage atenţia Comisia Europeană într-un raport semestrial dat publicităţii miercuri. Executivul UE avertizează că astfel de iniţiative ameninţă progresele făcute după aderare în acest domeniu.
„Deşi o ordonanţă de urgenţă ulterioară a Guvernului, emisă pe 5 februarie, a abrogat aceste amendamente, analiza celor două ordonanţe de către Parlament este în curs. Astfel de iniţiative riscă să testeze progresul făcut deja în ultimii 10 ani în acest sector”, se arată în raportul citat de news.ro.
Corupţia persistă la toate nivelurile în România şi rămâne un obstacol în afaceri, subliniază Comisia. „Corupţia este recunoscută pe scară largă ca o problemă majoră în România, după cum se arată regulat în indexurile privind percepţia (acestui fenomen – n.r.) şi, mai recent într-un Eurobarometru privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a adăugat Executivul UE.
C.E. descrie corupţia şi problemele de guvernare în sectorul public drept principalele provocări pentru mediul afaceri, ce subminează creşterea economică.
Comisia remarcă, însă, că România şi-a intensificat în ultimii ani lupta împotriva corupţiei, că are un cadru legal solid în acest sens şi că instituţiile judiciare care combat acest flagel sunt puternice.