Explicaţiile Statelor Unite cu privire la presupusele acţiuni de spionaj desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) sunt insuficiente, consideră Comisia Europeană, care solicită administraţiei de la Washington mai multă claritate.
„Nu sunt mulţumită de ce am primit până în prezent. Avem nevoie de mai multă claritate”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.
În acelaşi timp, Malmstrom şi-a exprimat speranţa că Statele Unite vor răspunde solicitărilor Comisiei Europene de a oferi explicaţiile necesare după dezvăluirile fostului consultant CIA, Edward Snowden, care a deconspirat un vast program de spionaj folosit de serviciile secrete americane, inclusiv împotriva cetăţenilor europeni şi a instituţiilor comunitare.
Oficialul european a afirmat că singurul răspuns oficial primit din partea Statelor Unite a fost o scrisoare de pe 18 septembrie, care nu răspunde la întrebările adresate de Comisia Europeană.
De asemenea, ea este „foarte preocupată” de relatările din presă despre accesarea ilegală de către NSA a servicului de transfer de date bancare Swift.
Comisarul european avertizează că, dacă aceste fapte grave se confirmă, atunci ne-am afla în faţa unei încălcări a acordului de protecţie a datelor încheiat între UE şi SUA şi în acest caz Comisia Europeană ar trebui să reacţioneze.
Până la clarificarea situaţiei, programul europeano-american de supraveghere a finanţării terorismului (TFTP) a fost suspendat, a mai precizat Cecilia Malmstrom.
În acelaşi context, directorul Europol, Rob Wainwright, a declarat că nu are nicio dovadă că NSA a accesat datele personale ale europenilor şi nici că NSA a încălcat acordul TFTP, dar lipsa dovezilor nu înseamnă că ceea ce a apărut în presă nu este adevărat.