Conform sursei citate, pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finanţare, care prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.
Prin intermediul celor patru axe delocate pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program.
Premierul le cere miniştrilor de resort să depună toate eforturile pentru a debloca şi cele două programe.
Comisia a presuspendat POR la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011. În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate mai puţin 3% din fondurile puse la dispoziţia României prin POR, se arată într-un comunicat al ministerului.
"Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României. În continuare eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program. În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise în luna martie 2013 Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare.
La sfârşitul lunii martie 2013, fondurile atrase de România prin intermediul acestui program însumau peste 920 de milioane de euro. Astfel, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale. În acelaşi timp, sumele plătite beneficiarilor erau în valoare de 7,1 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), echivalentul a 38% din suma alocată României prin POR.
Fondurile alocate ţării noastre prin intermediul Programului Operaţional Regional sunt în valoare de 3,72 miliarde de euro.
Axele pe care se reiau plăţile sunt: Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere (445 de contracte de finanţare semnate); Axa Prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale (475 de contracte de finanţare semnate); Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local (1.747 de contracte de finanţare semnate); Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului (531 de contracte de finanţare semnate).