Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat asupra faptului că Bruxelles-ul nu are „competenţe militare" şi nici nu vrea „să aibă". El le-a cerut, de asemenea, statelor membre să progreseze către o apărare comună, „respectând angajamentele" faţă de NATO.
Despre Barroso s-a spus în mai multe rânduri că îşi doreşte să conducă Alianţa Nord-Atlantică după cel de-al doilea mandat la preşedinţia CE, însă preşedintele CE a dat asigurări că aceste declaraţii nu au „nimic de-a face" cu viitorul său.
„Orice legătură între această comunicare şi ceea ce aş putea sau nu să fac în viitor este pură speculaţie", a insistat el.
Barroso a precizat că industria europeană a apărării angajează direct aproximativ 400.000 de persoane, având o cifră de afaceri de aproximativ 96 de miliarde de euro în 2012.
Cu toate acestea, sectorul suferă de constrângeri bugetare, cu bugete naţionale în scădere în toate ţările.
Europa nu mai consacră decât 1,6% din PIB apărării, faţă de 5 % Statele Unite. În 2011, cheltuielile militare au scăzut în UE la aproximativ 180 de miliarde de euro, faţă de peste 200 de miliarde în urmă cu cinci ani.
Comisia Europeană îşi doreşte ameliorarea funcţionării pieţei interne a apărării permiţând o mai mare deschidere a pieţelor publice şi luptând împotriva distorsiunilor pieţei.
De asemenea, CE urmăreşte dezvoltarea sinergiilor între cercetările civile şi militare, precum şi a capacităţilor tehnologice cu dublă utilizare.