"Noi am decis să avem această dezbatere aici la Bruxelles pentru ca ulterior să ridicăm o problemă de conduită şi de atitudine a Comisiei faţă de România. Înţelegem să fim monitorizaţi deocamdată pe justiţie, dar doar pe justiţie, nu şi pe alte instituţii care ţin de libertăţi şi drepturi fundamentale", a declarat după dezbatere lidera delegaţiei PNL din PE, Norica Nicolai, citată de Agerpres.
La discuţii au participat şi directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Marc Gruber, fondatorul Organizaţiei Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Jorgos Papadakis, experţi şi jurnalişti din România, eurodeputaţi din PNL, PSD şi PDL.
"Cred că una din cauzele pentru care am ajuns la această dispută nu ţine neapărat de standardele în care CE îşi desfăşoară activitatea, ci ţine foarte mult de o lipsă crasă de educaţie, de viziune, de onoare şi de standarde a unei clase politice care încearcă să manevreze şi să utilizeze şi presa, şi justiţia, aşa cum îi convine", a menţionat Norica Nicolai în cadrul dezbaterii.
Eurodeputata a adăugat că se aştepta ca instituţia care impune standardele, respectiv CE, "să aibă standarde de onoare, de eficienţă, de compentenţă, mult mai oneste".
"Standardul pe care-l promovează în dezbaterea cu România, nu şi în cea cu Ungaria, care se află în poziţia de a încălca articole din Tratat, dovedeşte un clar partizanat politic şi lipsă de viziune", a acuzat Norica Nicolai.
Renate Weber a precizat, la rândul său, că este absurd să i se ceară doar presei să-şi nuanţeze poziţiile, când acest lucru ar trebui să li se ceară şi judecătorilor, şi politicienilor.
"Am avut o dezbatere în plenul PE pe metodologia MCV-ului, eram cvasiconvinsă că dna comisar /Viviane/ Reding, cea care are direct în portofoliul său supervizarea acestui mecanism, va fi prezentă. Nu a fost. De altfel, dna Reding, ori de câte ori am invitat-o la Comisia LIBE, nu a venit. Câteodată mă gândesc că poate oamenii nu răspund pentru că se simt prost că au făcut ceva care nu e OK şi de aia trimit pe altul la înaintare să încaseze eventualele critici, pentru că eu aş prefera să nu mă expun ştiind că nu este foarte în ordine ce-am făcut. Pentru că, sincer, pe chestia asta CE a gafat rău de tot. Eu vă spun, când am avut discuţii la mine, în grupul politic, în ALDE, toţi colegii se uitau înmărmuriţi. Nu le venea să creadă că CE şi-a depăşit atât de mult mandatul pe care-l are", a spus Weber.
Eurodeputata a adăugat că va folosi prilejul dezbaterii din plenul PE din luna mai asupra raportului pe care l-a întocmit privind standarde minime pentru libertatea presei în UE pentru a aborda şi chestiunea menţiunii privind presa din raportul MCV. "Dar până atunci vom mai avea grijă să-i mai trimitem dnei Reding încă o scrisoare, cu punctele de vedere exprimate astăzi aici şi să-i cerem încă o dată explicaţii, pentru că aşa mi se pare firesc, cu privire la ce anume figurează în acest raport. De vreme ce propun această recomandare au şi un follow-up, ştiu care este substanţa a ceea ce se va întâmpla?", a mai spus Renate Weber.
La rândul ei, Norica Nicolai a precizat că "pornind de la raportul Weber noi vom propune ca în PE să aibă loc o dezbatere privind libertatea presei, relaţia dintre presă şi instituţii în statele membre, dar şi cu Comisia".
Eurodeputatul Theodor Stolojan, liderul delegaţiei PDL din PE, a ţinut să precizeze că dezbaterea nu a fost una oficială într-o comisie a PE, ci una desfăşurată în spaţiul PE, "care putea foarte bine să se ţină în România sau în orice spaţiu din Bruxelles".
În ceea ce priveşte acuzaţia că executivul comunitar a greşit în când a inclus o serie de recomandări privind presa în raportul MCV, Theodor Stolojan a precizat că în Consiliul UE s-au adoptat concluzii privind MCV în unanimitate.
Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, care a participat la dezbatere, a declarat că refuză să creadă că independenţa sistemului judiciar poate fi lezată de mass-media, indiferent de campaniile mediatice care se derulează la un moment dat..
"Nu poţi să interzici unui ziarist, la modul absolut, să-şi facă meseria. Poţi să nuanţezi, iar limitele libertăţii de exprimare ni le dă CEDO. Ne aşteptam la mai mult profesionalism din partea CE, respectiv a celor care au întocmit acest raport. Este periculos, pentru că dacă dumnealor au folosit aceşti termeni în cunoştinţă de cauză, înseamnă că ne aflăm într-o altă Uniune, care nu mai este un spaţiu al libertăţilor, ci unul al constrângerilor", a spus Georgiana Iorgulescu.
Jurnalistul Antenei 3, Adrian Ursu a denunțat ipocrizia politicienilor care se folosesc de presă în timpul campaniei electorale și care critică apoi jurnalismul de investigație, denumindu-l hărțuire sau atac la adresa instituțiilor statului.
Adrian Ursu, despre libertatea presei dezbătută la Bruxelles: Protejarea jurnalistului trebuie să existe în preocupările Comisiei Europene
Următoarea dezbatere privind libertatea presei din Uniunea Europeană va avea loc în mai, când raportul de iniţiativă al eurodeputatei Renate Weber va fi luat în discuţie în plenul Parlamentului European.