În Polonia au început luni cele mai mari exerciţii militare după căderea sistemului comunist în 1989, cu participarea a mii de soldaţi din mai multe ţări ale NATO, într-un climat de tensiune între Occident şi Rusia şi în ajunul summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la începutul lunii iulie la Varşovia, relatează Agerpres.
'Scopul exerciţiului este să verifice capacitatea ţărilor Alianţei de apărare a flancului estic', a declarat ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, în cursul ceremoniei de lansare a manevrelor, la Varşovia.
În total, 31.000 de soldaţi din 24 de ţări participă la acest exerciţiu bianual cu numele de cod Anaconda, care începe marţi şi va dura două săptămâni pe cea mai mare parte a terenurilor de antrenament din Polonia. Printre participanţi, în afară de 19 ţări ale NATO, figurează ţările asociate NATO prin Parteneriatul pentru Pace, între care şi Ucraina.
Din partea României participă detaşamentul Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa”.
Exerciţiul are loc cu o lună înaintea summit-ului NATO (8-9 iulie, la Varşovia) care ar urma să înregistreze cea mai mare revizuire a Alianţei după Războiul rece.
În cursul acestui summit, Alianţa ar urma să anunţe oficial o desfăşurare de trupe în Europa de Est, în special în Polonia, mişcare calificată de NATO drept strategie de 'descurajare şi dialog', ceea ce provoacă deja reacţii virulente din partea Moscovei.
La exerciţiu participă, de asemenea, pentru prima oară unităţi paramilitare poloneze pe care ministrul Macierewicz intenţionează să le transforme în anul viitor în unităţi de apărare teritorială, destinate să se opună eventualelor operaţiuni ruseşti de genul celor din Crimeea şi în estul Ucrainei.
Apărarea teritorială va avea un efectiv de 35.000 de civili cu instruire militară şi va fi integrată în armata poloneză, aceasta urmând a-şi spori efectivul la rândul ei de la 100.000 la 150.000 de oameni.