Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană CE aşteaptă o reacţie unitară a statelor UE faţă de activităţile de spionaj ale Statelor Unite

CE aşteaptă o reacţie unitară a statelor UE faţă de activităţile de spionaj ale Statelor Unite

M.T.
1 minut de citit Publicat la 14:44 24 Oct 2013 Modificat la 14:44 24 Oct 2013
CE aşteaptă o reacţie unitară a statelor UE faţă de activităţile de spionaj ale Statelor Unite
Ţările europene trebuie să aibă o reacţie unitară faţă de activităţile de spionaj ale Statelor Unite, consideră Comisia Europeană, în contexul celor mai recente dezvăluiri din acest punct de vedere, potrivit AFP, citată de Mediafax.

„Protecţia datelor trebuie să se aplice de fiecare dată, de la mesajele cetăţenilor la telefonul Angelei Merkel”, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Mina Andreeva.

„Trebuie să luăm măsuri, nu doar să facem declaraţii la summitul UE. Liderii europeni au oportunitatea de a demonstra că reforma privind protecţia datelor poate fi adoptată până în primăvara anului 2014”, a continuat oficialul european.

„Ar fi o declaraţie privind independenţa Europei, pentru că ar permite să existe o atitudine credibilă faţă de Statele Unite şi ne-ar permite să negociem la acelaşi nivel, să avem o voce puternică şi unită. Vom fi credibili doar dacă suntem uniţi”, consideră Reding.

În urma dezvăluirilor recente privind activităţile de spionaj al NSA, Parlamentul European a cerut, miercuri, Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare.

În acest context, summitul UE care începe joi, la Bruxelles, reprezintă un test al voinţei europenilor în faţa spionajului intens al SUA, notează AFP într-un comentariu citat de Agerpres.

Deşi o sursă europeană a declarat că „nu îmi pot imagina că un Consiliu” al şefilor de stat şi de guvern „s-ar angaja într-o discuţie cu privire la securitatea naţională”, chestiunile de spionaj ţinând de competenţa fiecărui stat în parte şi nu de UE, unele ţări intenţionează să profite de acest scandal pentru a avansa propunerea Comisiei Europene privind protecţia datelor, de care europenii se lovesc de luni de zile.

Până acum, europenii nu au arătat niciun fel de unitate în privinţa acestui subiect, dar dezvăluirile privind interceptarea convorbirilor Angelei Merkel reprezintă o adevărată lovitură şi ar putea schimba această stare de lucruri.

×
x close