Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană BREXIT. Presiuni de la Bruxelles pentru o rezolvare rapidă a situației

BREXIT. Presiuni de la Bruxelles pentru o rezolvare rapidă a situației

1 minut de citit Publicat la 16:38 26 Iun 2016 Modificat la 16:38 26 Iun 2016
ue1.jpg

Marea Britanie trebuie 'să acţioneze rapid' pentru a notifica Bruxellesul în legătură cu dorinţa sa de a ieşi din Uniunea Europeană, pentru a nu se 'prelungi incertitudinea', a declarat duminică Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice. 

"Trebuie să existe o notificare din partea ţării vizate privind dorinţa sa de ieşi (din UE), de aici şi cererea care trebuie făcută (de către Consiliul European) către (premierul britanic David) Cameron de a se întâmpla repede, deoarece nu există motiv de a prelungi incertitudinea", a declarat Moscovici într-un interviu comun pentru RTL, Le Figaro şi LCI, preluat de AFP. 

"Toată lumea este de acord asupra faptului că este prea mult să aşteptăm trei luni. Iar apoi vor mai exista alte luni, ani de negocieri" pentru a redefini legăturile cu Marea Britanie şi a găsi "o relaţie care să permită ca Marea Britanie să rămână o ţară strategică", a adăugat el. 

Moscovici a atras de asemenea atenţia celor care apără ideea consultării prin referendum în Franţa, citându-i în special pe preşedinta partidului Frontul Naţional (FN, de extremă-dreapta) Marine Le Pen, pe fostul premier François Fillon sau pe ministrul economiei Emmanuel Macron. 

"Referendumul răneşte, arte, creează diviziuni. Nu trebuie să ne jucăm cu asta. Cei care o fac sunt provocatori care manevrează nitroglicerină, pompieri piromani", a adăugat el. 

Macron a afirmat sâmbătă în cadrul unei dezbateri la Paris că trebuie să aibă loc o reflecţie în statele membre ale UE care să ducă la un nou proiect european 'supus votului poporului'. 

Întrebat despre caracterul eventual reversibil al referendumului din Marea Britanie, Moscovici a răspuns negativ. 

"Nu. Este un vot care a avut loc după o campanie extrem de lungă, cu o participare extrem de mare, cu un rezultat care este extrem de clar. Înţeleg tulburarea a milioane de britanici care au făcut deja o petiţie pentru un nou referendum, înţeleg tulburarea unor parlamentari, (...) însă referendumul angajează la nişte lucruri (...) Acum trebuie pusă în aplicare decizia", a spus el. 

Comisarul european a făcut de asemenea apel la un leadership franco-german în cadrul UE, spunând că "Angela Merkel şi Francois Hollande au responsabilitatea să ia acum iniţiative puternice pentru relansarea Europei".

×
x close