România ocupă locul şase în topul celor mai mari beneficiari ai finanţărilor oferite de BERD, fiind devansată doar de Turcia (1,394 miliarde euro), Ucraina (1,210 miliarde de euro), Rusia (608 milioane de euro), Polonia (594 milioane de euro) şi Egipt (593 milioane de euro).
De asemenea, BERD a informat că în 2014 şi-a majorat investiţiile totale până la 8,9 miliarde de euro de la 8,5 miliarde de euro în 2013, în pofida faptului că instituţia a redus la o treime finanţarea oferită Rusiei până la 608 milioane de euro. În urma deciziei BERD de a înceta să mai acorde credite Rusiei, Turcia a devenit principala beneficiară a finanțărilor oferite de BERD în 2014, 1,394 miliarde de euro faţă de 920 milioane de euro în 2013.
"Investițiile BERD au crescut în 2014 pe măsură ce economiile emergente au continuat să sufere de pe urma evenimentelor din jurul Rusiei și Ucrainei, lipsei relansării în zona euro şi turbulenţelor de pe pieţele globale care au apărut la finele anului. Aceste evoluţii vor afecta câştigul net al BERD pentru 2014, reflectând în special impactul crizei economice asupra activelor din Ucraina ale băncii precum şi efectele deprecierii rublei asupra capitalului său", se arată în comunicatul BERD.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde euro în peste 366 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare.