Ministerul de Finanţe german lucrează deja la unele modificări la protocolul 14 referitor la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene. În special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor şi politicilor economice într-o ţară membră a Uniunii.
Conform acestor iniţiative, Comisia Europeană ar trebui să dispună de dreptul de a încheia acorduri cu orice stat european privind creşterea competitivităţii şi a disciplinei fiscale şi atragerea investiţiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor să poată fi uşor monitorizată. În schimb, ţara respectivă va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Săptămâna trecută, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Propunerile cancelarului german se lovesc însă de lipsa de încredere din partea altor țări din UE şi chiar din partea social-democraţilor germani, potenţiali parteneri ai blocului conservator în viitoarea coaliţie de guvernare de la Berlin.
Preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, a declarat că guvernele statelor membre UE ar trebui să rezolve problemele din zona euro cu ajutorul instrumentelor care au fost dezvoltate în ultimii ani, iar tratatele UE nu ar trebui modificate.