'Virusul circulă în prezent în anumite părţi din vecinătatea Europei şi în aproximativ 100 de ţări din Africa, Orientul Mijlociu, în mari părţi din Eurasia şi în unele zone din America de Sud' avertizează FAO. 'Comisia Europeană acordă o atenţie specială Balcanilor, regiune care cuprinde atât state membre cât şi state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de ţările infectate din sud şi est', adaugă FAO.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură s-a concentrat pe ajutarea ţărilor vizate de această epidemie să elaborareze şi să testeze planuri de urgenţă, iar recent ţări precum Bulgaria, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia au testat aceste dispozitive, fiind simulată apariţia mai multor focare în acelaşi timp.
Ultima criză majoră în regiunea Balcanilor datează din 2011 iar aceste exerciţii de simulare sunt 'un mijloc eficient pentru a identifica slăbiciunile care ar putea antrena consecinţe catastrofice într-o criză reală', subliniază Organizaţia Naţiunilor Unite.
Febra aftoasă este o boală virală ce afectează toate mamiferele biongulate: bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal datorită impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând blocarea comerţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală.
'Deşi nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană, boala poate provoca pierderi importante de producţie şi constituie un factor constrângător major pentru comerţul internaţional' insistă FAO.