Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Primele rezultate la alegerile europarlamentare 2024. Partidul de extremă dreapta din Olanda, condus de Wilders, obține cea mai mare creștere

Primele rezultate la alegerile europarlamentare 2024. Partidul de extremă dreapta din Olanda, condus de Wilders, obține cea mai mare creștere

Partidul lui Geert Wilders obține opt locuri în Parlamentul European

profimedia-geert wilders
geert wilders, liderul de extremă dreapta din olanda
de Robert Kiss    |    07 Iun 2024   •   13:40

Partidul liderului olandez de extremă-dreapta, Geert Wilders, pare să fi înregistrat mari câștiguri la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit unui sondaj exit poll publicat joi, scrie Politico. 

Partidul lui Wilders (PVV) nu a câștigat niciun loc în 2019, dar acum pare să obţină șapte din cele 31 de locuri alocate Țărilor de Jos în Parlamentul European, potrivit sondajului Ipsos I&O. 

„Suntem de departe cel mai mare câștigător în această seară”, le-a spus Wilders jurnaliștilor, exprimându-și speranța că PVV ar putea fi în continuare pe primul loc odată ce rezultatele oficiale vor fi anunțate pe 9 iunie, după ce toate cele 27 de țări membre termină procesul electoral.

„Este un rezultat frumos”, a mai spus acesta.

Aceeași euforie a predominat și la un eveniment electoral susținut de rivalii lui Wilders, în orașul Utrecht, la care a participat POLITICO, unde rezultatele sondajului exit poll au stârnit urale.

În campaniile lor, atât Wilders, cât și rivalii săi au încadrat votul de joi drept decisiv pentru viitorul UE.

Deși nu este final, rezultatul este văzut ca un barometru a ceea ce ar putea aștepta blocul în continuare. Se așteaptă ca extrema dreaptă să obțină victorii mari în Franța și Italia și ar putea ajunge pe locul doi în Germania. 

Figurile din stânga — membrul Verzilor în Parlamentul European și liderul alianței naționale Frans Timmermans — au subliniat imediat rezonanța exit poll-ului pentru restul blocului comunitar.

„Numărând toate locurile partidelor pro-europene, spunem restului Europei: Nu este de la sine înțeles că dreapta radicală va câștiga aceste alegeri!”, a spus Timmermans.

Dar, în ciuda uralelor stângii după o zi agitată, rezultatele sondajului la ieșirea de la urne sunt o confirmare a unei creșteri anticipate a partidelor de extremă-dreaptă, care ar putea avea impact asupra unor domenii precum azilul și migrația, precum și politica climatică.

Ascensiunea lui Wilders

De asemenea, confirmă o serie ascendentă a lui Wilders, care a câștigat și alegerile naționale din noiembrie anul trecut și marchează un contrast puternic cu ultimele alegeri europene din 2019, când partidul său nu a reușit să-și asigure nici măcar un singur loc în Parlamentul European. 

Potrivit Ipsos I&O, prezența la vot a fost de 47%, o creștere cu cinci puncte procentuale față de alegerile trecute. Timmermans a salutat participarea la evenimentul de la Utrecht drept „cea mai mare prezență la vot”. 

Partidul de centru-dreapta al premierului în exercițiu Mark Rutte (Partidul Poporului pentru Libertate și Democrație) este de așteptat să câștige patru locuri, pierzând unul față de alegerile trecute.

Aliații mai mici de coaliție ai lui Wilders, mișcarea populistă de dreapta Mișcarea Fermierilor și partidul centrist Noul Contract Social, ambii nou-veniți pe arena europeană, par să fi reușit, de asemenea, ambii să obțină locuri, cu două și, respectiv, unul. 

„Și, desigur, sunt, de asemenea, foarte mulțumit de rezultatul bun al celorlalte partide pro-europene”, a subliniat Timmermans, înainte de a-l felicita pe Wilders pentru creșterea numărului de locuri.

La Bruxelles, PVV se confruntă cu un act de echilibru între angajamentul său de a „salva Europa din interior” și diplomația necesară pentru a îndeplini promisiunile mari prezentate într-o nouă propunere guvernamentală condusă de Wilders. 

Aceasta include o renunțare la regulile de migrație ale Europei și o atenuare a obiectivelor de mediu.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Circulația pe podul Giurgiu – Ruse, restricționată timp de două luni
x close