Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană vrea Moldova doar la pachet cu Transnistria

Uniunea Europeană vrea Moldova doar la pachet cu Transnistria

1 minut de citit Publicat la 19:18 01 Oct 2007 Modificat la 19:18 01 Oct 2007
Uniunea Europeană vrea Moldova doar la pachet cu Transnistria
Uniunea Europeană nu este interesată de primirea Republicii Moldova în rândurile sale fără Transnistria, pentru că la graniţele sale ar apărea o enclavă pro-rusă puternică cu statut nedeterminat. Declaraţiile îi aparţin expertului german Alexandr Rar, şeful programelor CSI şi Rusia ale Consiliului german pentru relaţii externe. În Republica Moldova a fost creată recent o mişcare care şi-a propus ca principal obiectiv separarea de Transnistria, pentru ca restul ţării să adere în cel mai scurt timp posibil la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unii experţi europeni sunt de părere că UE are motive seriose să submineze această iniţiativă.

Occidentul nu va permite moldovenilor să se separe atât de simplu de Transnistria”, crede politologul german. În opinia sa, avem de-a face din nou cu o politică a standardelor duble. Pe de o parte - există un Kosovo prooccidental, iar pe de alta - o Transnistrie pro-rusă, cu forţe industriale destul de mari şi cu legături strânse cu Moscova şi în care va rămâne în mod firesc armata rusă. „Nu cred că Occidentului i-ar plăcea ca în estul Europei să apară un astfel de stat”, a spus Alexandr Rar.

Această poziţie a UE faţă de Moldova a fost confirmată indirect de ministrul economiei şi tehnologiei din Germania, Michael Glos, care în timpul recentei sale vizite oficiale în Republica Moldova, la întâlnirea cu premierul Vasile Tarlev, a declarat că ţara sa „se pronunţă pentru restabilirea cât mai rapid posibil a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

În mod oficial, nimeni nu le poate interzice moldovenilor şi transnistrenilor să se separe. Mai mult, în UE există mulţi susţinători ai acestei idei, deşi nu sunt oferite soluţii pentru realizarea ei. Potrivit lui Rar, în întreaga politică a Occidentului „se urmăreşte cu prioritate să nu se permită apariţia unui nou imperiu rus”. Dar o asemenea enclavă în estul Europei, cum ar fi o Transnistrie independentă, va întări Rusia. Din acest motiv, „vor fi puse în mişcare instrumente puternice împotriva ideii separării Transnistriei de Moldova”.

Rompres

×
x close